zaterdag 12 november 2016

Revival van de bedsokken (+ een tutorial om ze poepsimpel zelf te naaien, op maat en al!).

Geen taboes tijdens ons naaiweekend. Ook het thema "koude voeten in bed" kwam aan bod... ;-). 
Verlangen naar warme voeten in bed + koudevoetenperiode + nakende feestdagen en kadostress + een bezoekje aan MissAnaïs waar net de nieuwe Eva Moutonstoffen geleverd waren = plannen om bedsokken zelf naaien. 
Helaas heb ik even tijd te kort voor een nieuw bezoek aan het stoffenwinkeltje en nog een hele lange naai-to-do-lijst... Gelukkig was Sandra van MissAnaïs zo lief om het idee tot in de puntjes voor mij uit te werken! De feestdagen naderen te snel om er nog mee te wachten...


Benieuwd? Je vindt hieronder een tutorial die je door het hele naaiproces loodst... Je kan de sokken maken met de naaimachine of de overlock. De stof moet voldoende rekken.

1. Neem een kous die past. Vouw de stof dubbel en leg de sok tegen de stofvouw. Zorg dat de tekeningen van de stof zitten waar je ze hebben wil.
Teken de sok over en tel (zeker) 3 cm bij als je ze met een overlock afwerkt (nl. halve cm naadwaarde) of 3.5 stof als je ze met een naaimachine afwerkt (nl. 1 cm naadwaarde). Gebruik je meer stof, dan zit de sok losser. Aan jou de keuze natuurlijk... 


2. Stik/overlock de zijnaden toe en keer naar de goeie kant van de stof. Zoveelste fijner de naad, zoveelste groter het draagcomfort.


3. Knip stof voor de boorden van de sokken: leg de stof dubbel en knip een rechthoeken.
De breedte van de rechthoek is de breedte van de opening van de sok (+ naadwaarde) of wat smaller als je kiest voor een brede sok. Anders vallen de sokken uit nog voor je in je bed ligt ;-).
De lengte van de rechthoek: Voor een boord van 5 cm knip je een rechthoek met een lengte van 11 cm (naadwaarde van 0.5 cm), voor een boord van 10 cm knip je een rechthoek met een lengte van van 21 cm (naadwaarde van 0.5 cm).


4. Maak boorden door de zijkant van de rechthoek dicht te stikken/overlocken. Plooi daarna de boorden dubbel met de slechte kanten van de stof op elkaar. Legt de open kant van de boorden op de open kant van de sok. Stik/overlock de bovenkant van de sok vast aan de boord. Draai de boord goed en strijk de naden.KLAAR! 


Zijn de sokken een geschenk? Dan kan je er vb. een An-tasje of een eenvoudig stroptasje in dezelfde stof bij maken als verpakking.


Wat denk je? Vind je het wat? Doe je mee aan de actie "iedereen heeft recht op warme voeten" :-D? Ons Naaikaffee naaide 27 november een ganse dag voor het goede doel. We produceerden een massa kerstcadeautjes  (zie hier voor de patroontjes) die we later verkopen ten voordele van Hachiko en Tansila). Deze bedsokken zitten ook in ons assortiment zitten! 
(Als je een reactie wil achterlaten maar je hebt geen Googleaccount, kan je ook gewoon openID kiezen en dan je naam intypen.)Naaisgroeten van TinneV 

29 opmerkingen:

 1. Leuk, maar zit die naad niet vervelend aan de onderkant van de sok ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel, heel goeie vraag! Ze werden uiteraard al getest en ze doorstonden de nadentest heel goed... Ze zitten ook niet straks ofzo...

   Verwijderen
  2. Meer nog, enkele personen (die laat ons zeggen nogal aan de gevoelige kant zijn (dat zijn uiteraard de beste nadentesters ;-))) vonden ze erg goed zitten. Eén iemand vond ze vooral comfortabel in het bed, enkele anderen vonden ze zelfs als een soort van sloffen ideaal...

   Verwijderen
  3. Ik zal er eens voor Linn maken: echt wel de ultieme nadentester met al haar gevoeligheden. Cis wil tegenwoordig trouwens altijd zijn sokken aanhouden om te gaan slapen ;-)

   Verwijderen
 2. Heel leuke bedsokken+restjes verwerking! Top!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ok die maak ik al zeker! De restjesbak wordt bovengehaald. Koude voeten daar werd vrijdag veel over geklaagd vrijdag dus een heel actueel cadeau 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk! En inderdaad helemaal perfect om restjes stof mee te verwerken. Ik ben ook zo iemand die altijd koude voeten heeft, dus ik ga mij daar zeker ook eens aan wagen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Super tof en merci voor de tutorial. Jammer dat ik dan niet kan. Anders kwam ik graag met jullie mee naaien voor het goede doel. Heel knap dat jullie naaicafé zoiets organiseert!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk!

  Ik begrijp alleen niet helemaal waarom je 4x de naadwaarde rekent. Foutje?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je😉 ik kan niet zo goed volgen wat je bedoelt met 4 keer de naadwaarde?

   Verwijderen
 7. Schitterend ! Ik heb altijd koude voeten, dit komt op mijn to do lijstje! Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Schitterend ! Ik heb altijd koude voeten, dit komt op mijn to do lijstje! Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een geweldige tutorial,
  dit gaat hier van pas komen :-)
  waarvoor dank!!
  zus 3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeer graag gedaan en de komende periode wens ik je veel warmevoetenavonden toe ;-)

   Verwijderen
 10. Ik ga er zeker een paar maken voor het goede doel.😇

  BeantwoordenVerwijderen
 11. geweldig!!! bedankt!!! ziet er heeeeeeeeeeerlijk uit!!

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!