woensdag 30 november 2016

We gaven er een lap op voor het goede doel + een Give Away! + inspirerende snel-klaar-naaitips voor cadeautjes!

Ons naaikaffee kan zich niet onbetuigd laten... Deze zondag gingen ook wij aan de slag, of beter: aan de lappen, voor het goede doel... De Warmste Week van StuBru was een extra motivator om uren achter onze naaimachines te kruipen. We vormden restjes stof om tot veel moois tijdens een 12 uur durende naaimarathon!En al die spulletjes kunnen 10 december de jouwe worden op deze geweldige Crea- en Winterbar in Mol. Niet alleen steunen we Hachiko, een organisatie die assistentiehonden traint, maar ook een naaiatelier voor jongeren in Tansila, een dorp in Burkina Faso, willen we moreel en financieel een duwtje in de rug geven. Behalve mooie kerst- (en andere) cadeautjes op dit IRL marktje, hebben we online ook nog het één en ander te bieden. Hieronder kan je namelijk een hele lijst vinden met ideetjes om zowel met restjes katoen als met restjes tricot te freubelen! Geen excuses als "te weinig tijd" om zelf even iets in elkaar te naaien als kerstcadeau want het zijn zo klaartjes!

En als klap op de zeer vroege vuurpijl: van Lannoo mogen we drie exemplaren van het inspirerende "Ja, lap!" uitdelen!


In dit boek kan je kiezen voor zowel zeeeeeeer snel klaar als snel klaar ;-) projecten om je berg stofrestjes eindelijk kan wegwerken! Na 10 december worden de winnaars gekozen. Nog tijd zat om je kerstcadeautjesnaailijst op te stellen en af te werken. (De lijst met winnaars is hier te vinden.)

Diegenen die ons een leuke snel-klaar-naaitip aan de hand doen, gaan twee keer in de "anti-spiek-pot". Verder volstaat het om een gezellige reactie te plaatsen onder dit bericht ;-). Wil je ons volgen via Bloglovin', Instagram en/of Facebook, dan houden we je niet tegen!

En dan nu... Naaisels en naaitips bij de vleet...

- Wil je zelf wantjes op maat maken? In het boek "Ja Lap!" vind je tekst en uitleg om aan de slag te gaan. Ik maakte het mezelf iets moeilijker door een tricotje te willen voeren. Uiteindelijk werd de fleecestof de buitenkant.

Ik licht al een tipje van de sluier op:

1. Teken het handje van de bestemmeling over.
2. Teken over op de stof (zorg dat je ruim plaats hebt voor de vingers en de duim, dus teken voldoende naadwaarde).
3. Knip het patroontje uit (ev. ook voering).
4. Leg averechts of averechts en stik het boeltje aan elkaar.
5. Knip stof voor een boord..
6. Stik de boord en de hand aan elkaar.Kijk eens aan hoe schattig ;-).- Een drieknopensjaal, ook te vinden in het te winnen boek.
 

- Appelzakjes: gedaan met blutsen en builen in of op appelen of peren. Meer info bij Hilde@Home. Zelfs voor bananen bestaat een jasje: Lunatiek- Deze buff is een zaaaaligheid om te maken. Volgens mij is dit het "snelstklaar" zelfgemaakte kledingstuk ever!
Op de foto zie je er enkele die ook perfect passen voor een volwassene (van een restje stof dat ik voor een testjurk gebruikte) maar er liggen ook meerdere klaar voor kinderen! Uitleg over het allersimpelste buffke kan je vinden bij Hilde@home. Voor een wat meer afgewerkte versie kan je op de blog honderachtentwintig terecht, voor een bijpassende beanie bij Heidi & Finn.- Collegablogster Annemie tekende deze allerschattigste knuffeltjes. Je kan ze behalve met knuffelvulling ook vullen met rijst, lijnzaad... voor een hittepitknuffel. Oortjes met een knispertje (vb. chipsverpakking) of een verstopt belletje in het lijfje kunnen een extra pretfactor zijn.- Ons jongste naaistertje maakte een olifantje op z'n Noors.- Pennenzakken, patroontje van bij Oontje, zijn ideaal om te gebruiken als geschenkverpakking voor een kerst- of nieuwjaarscentje! - Een kinderkeuken- of kliederschortje, vb. volgens dit patroon.- De portepapjee van Eloleo: Een handigheidje om wat tekenpapier en een potloodje ter animatie mee te nemen onderweg.- Toiletzakjes: gebasseerd op een patroon van Noodlehead en Handmade Mieke.- Een heeeeleboel kleine multifunctionele "tasjes" en zakjes zoals de de multi-user, dumplings, een zakdoekzakje, envelopjes van stof, zelfgetekende toiletzakjes à la Lisette, haaraccessoiretasje... Bevestig je aan een klein portemonneetje een sleutelringetje, kan deze aan een broek  gehangen worden om niet te verliezen. 

- Veeeeeeel bedsokjes, volgens ons eigen patroon:


- Hoe schattig zijn deze poppencapejes... (patroon met tutorial volgt snel!).


- En, ach ja, waarom niet. Never change a winning team: touwmandjes! Handig voor "vanallesennogwat".


- Vergeet ook deze give-away niet! Het patroon dat ik voor de mandjes gebruikte, is eveneens te winnen!

Deden we goed ons best, of niet ;-)? En het getoonde is zelfs nog niet alles... We vullen dus nog aan! 

(Wil je reageren maar heb je geen Googleaccount? Geen nood: je kan via OpenID onder je eigen naam een reactie plaatsen!)

Naaisgroetjes TinneV en de rest van het naaikaffee!

51 opmerkingen:

 1. Amai! Dat hebben wij al goed gedaan! Ferm geschreven Tinne!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Amai Tinne, we hebben er weer een ferme lap op gegeven hé en jij hebt dat weer prachtig verwoord!Ik zou't niet beter gekund hebben;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waw! Ik zou maar wat graag een exemplaar van het boek winnen! Ik ben volop een naaikamertje aan het inrichten, stofjes aan het verzamelen, naailes aan het volgen, en nu ben ik klaar voor de eerste doe-het-zelfprojectjes... helpen jullie me op weg? Mijn naaimachine en de koffie staat al klaar :) groetjes! Cindy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow, wat een werk hebben jullie verzet! Knap gedaan! Ik heb net mijn oude naaimachine weer onder het stof vandaan gehaald maar kan best nog wat inspiratie gebruiken voor leuke projectjes...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hej, ik wil graag meedoen om het boek te winnen :-D Ik heb ook nog een snel projectje als tip, een ritszakje. Ik wil het graag met een foto laten zien, maar dat gaat hier precies niet. Ik heb het bij de facebookpost gezet ;-) Het is een rechthoekig zakje met bovenaan een rits. Heel simpel, maar kei tof en handig :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo'n fantastisch, leuke ideetjes.
  Ik zou heel graag het boek winnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Van al mijn mislukte projectjes (dat zijn er véél als beginnend naaister en met als afleiding een peutertje), heb ik een steeds grotere voorraad met lapjes. Wat is dan beter dan een boek vol leuke ideetjes! �� Groetjes Linda linda_reiniers@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb al mijn restjes bewaard in een grote doos. Het zou heel leuk zijn met behulp van 'Ja, Lap' ideetjes te vinden om ze nu ook eens te verwerken. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wauw, zoveel leuke ideeën, netjes geordend met voorbeeldfoto en al bij! En jawadde zo een hoeveelheid creaties! Ik weet niet of het telt als restjes tip maar m'n voornemen is om vanaf nu geen restjes meer te verzamelen door er onmiddellijk iets mee te maken. Op de planning hier bvb. een kleedje (stof ligt nog maar enkele weken geknipt klaar...) en van het restje ga ik beenwarmers en als het nog kan wanten maken. Bijkomend voordeel: een volledig matchende outfit! Tot slot is ondergoed ook nog een goed idee om restjes te verwerken

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja, die stofrestjes, da's nog zoiets… Een snel-klaar project dat ik onlangs maakte: ik nam een oude handdoek, knipte er een kleine halve cirkel uit aan de rand waar een nek in part, afwerken met bias, velcro erop, en tadaa, een kappers-schort! (Hier worden de haren van alle mannen thuis "geknipt" met de tondeuse, geen kriebelharen op deze manier!)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een boek dat me zeker interesseert, want ik hou zelfs het kleinste restje bij met het idee 'dat komt ooit nog eens van pas!'.
  Enkele snel-klaarprojectjes die met restjes stof kunnen:
  - een tuttenlintje (een reep stof van ongeveer 8 cm en lengte naar keuze: dubbel strijken over de lengte. Terug openvouwen en beide zijkanten naar het midden strijken - zoals biaislint. Alles dichtvouwen en toestikken, bovenaan een lusje ertussen stikken. Dit rond een bretellen-houder, vierkantje stikken en klaar!)
  - een bladwijzer! Twee lapjes stof naar keuze, goede kanten op mekaar. Rondom rond stikken, keergat openlaten. Binnenstebuiten keren, toestikken en klaar! Fantaseren met lintjes en dergelijke kan uiteraard ook nog.
  - zeverdoekjes: https://crealiefjes.blogspot.be/2015/11/zeverdoekjes.html

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een gezellig drukte en zoveel mooie dingen gemaakt.
  Ik doe graag mee voor het boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een dikke duim voor jullie inzet voor het goede doel!! Ik waag graag mijn kans voor het boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oh wat een inspiratie en dat allemaal met restjes echt super! Ik doe graag mee om het boek te winnen. Fingers crossed ❤️

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh, wow, zoveel!!! Knap joh!!!

  Veel succes met de verkoop!

  Een extra tip heb ik niet, hihi, jullie hebben de bananenzakjes al in jullie uitgebreide gamma :D

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wauw, juist wat ik zoek met die 2 volle dozen resten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Oh... ik wil ook het boek winnen!!! Toffe actie. Ik heb veel restjes

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Een snelklaarprojectje dat ik vaak maak als kerstcadeau is een rijstkussentje, een bladwijzer of sleutelhanger uit stof met foto in, een mufko van Khadetjes of een dekentje.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat hebben jullie goed gewerkt, en met wat een resultaat! Kleine projectjes voor mij zijn poppenpampers, een drakencape voor jongens (toch wat moeilijker om voor jongens te naaien hé), en een stoelkroon. Oh ja, en iets langer werk maar ook heel leuk, de klassieke zakdoekendooshoes, altijd succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. zo'n leuke projectjes
  ik maakte onlangs kussens uit mijn restjesbak. Aangezien die restjes (uiteraard) niet exact e afmetingen van een kussen hebben, knipte ik een oud kussen kapot en vulde ik zo de hoezen rechtstreeks op om zoveel mogelijk van mijn restjes te kunnen benutten.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Waaaaaw zo geweldig!!!!had je nog een link naar het jasje voor de poppen? Want dat werkt precies niet..of is deze er niet? Echt knappe dingen...graag doe ik mee aan de wedstrijd om eindelijk eens al men restjes stof te kunnen verknippen.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Seg mijn snel-klaar projectjes staan hier allemaal al tussen...alhoewel....de zeverlapjes voor baby's/peuters heb ik gemist precies. Met oude badhanddoeken en lapjes stof. Oh ja en mijn turkooizen niet te vergeten, nog zoiets snel. Tricot restjes gebruik al wel eens als hals en mouwboorden. Voor jullie nog een gezellig en warm oud en nieuwjaar gewenst 😁

  BeantwoordenVerwijderen
 23. 'Tutkoorden'ipv turkooizen verdomde zelfcorrectie 😂😂😂

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wauw veel "naaiwerk" verzet! Ik doe heel graag mee voor de leuke give-away :-) Mijn snel-klaar-project zijn kussens in allerlei vormen (wolkjes hebben m'n voorkeur! )

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Oh mijn winterbuffs zijn ook van snelle jelle....overschotten tricot voor de buitenkant, leuke fleece aan de binnenkant. 2 Lappen rechthoeken die even groot zijn, zijkanten dichtdraaien. In elkaar steken en boven en onderkant naar binnen steken en vast naaien. Zo heb ik er al vele gemaakt voor een paar centen, in de winkel kosten ze je minstens 40€

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wauw wat een productiviteit! Dikke duim dat jullie je zo inzetten voor het goede doel. Als het me lukt kom ik zeker eens langs 10 december om te steunen! En natuurlijk maak ik ook graag kans op het boek ;-). Snel klaar ideetjes heb ik niet direct. Bij mij duurt alles precies lang om te maken hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Tof!!! Zou het helemaal zien zitten om met de ideetjes uit het boek aan de slag te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wat een leuke projectjes staan er in dit boek. Daar weet ik wel raad mee met de twee tassen vol lapjes. Wat zou ik blij zijn als ik zo'n boek zou winnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Een snel klaar tip heb ik niet maar oh wat zou ik graag dat boek winnen �� zoveel overschot lapjes waar je dan op het volgende naaiweekend iets mee zou kunnen doen ��

  BeantwoordenVerwijderen
 30. leuk, zoveel mooie naaiwerkjes, ik zou het boek wel willen winnen voor onze 13 jarige dochter. haar tip: misschien niet echt naaien maar toch wel leuk en ideaal om restjes stof op te gebruiken: 10 strookjes stof knippen van verschillende lengtes .. de lengtes op een kaartje leggen in de vorm van een driehoek van klein naar groot. Deze vastkleven en daarna met het naaimachine er sierstiksels over stikken ... een zelfgemaakt kerstboom-kaart https://stokstaartjedoethetzo.wordpress.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ons zoontje is 4 maanden en ik ben net opnieuw gestart met werken, dus mijn naaimachientje en overlock staan eenzaam te wezen... een boek met snel-klaar-projectjes is dus net wat ik nodig heb! Als ik niet bij de winnaars zit,hoop ik dat het in mijn kerstpakje zal zitten(hint hint��). Groetjes Sarah

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Ons zoontje is 4 maanden en ik ben net opnieuw gestart met werken, dus mijn naaimachientje en overlock staan eenzaam te wezen... een boek met snel-klaar-projectjes is dus net wat ik nodig heb! Als ik niet bij de winnaars zit,hoop ik dat het in mijn kerstpakje zal zitten(hint hint��). Groetjes Sarah

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Ons zoontje is 4 maanden en ik ben net opnieuw gestart met werken, dus mijn naaimachientje en overlock staan eenzaam te wezen... een boek met snel-klaar-projectjes is dus net wat ik nodig heb! Als ik niet bij de winnaars zit,hoop ik dat het in mijn kerstpakje zal zitten(hint hint��). Groetjes Sarah

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Oh wauw! Zoveel toffe ideetjes...nu nog tijd vinden om het te maken. Het boekje lijkt me supertof voor onder de kerstboom. Kan ik nadat ik braaf restjes heb verwerkt weer mooie nieuwe stofjes kopen;)

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Nog veel lapjes in de kast, die langer blijven liggen dan gepland. .. een boek met inspiratie voor kleine snel klaar projectjes is zeker welkom!
  Mooie creaties van de naaimarathon, wat een productiviteit ;-) !

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Wauw geweldig. Nu hoef je niet zelf eindeloos te zoeken naar patronen om je restjes op te werken!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Superleuk, zo'n restjesboek! Ik maak momenteel graag babymutsjes... Een klein lapje tricot, de overlock en een paar minuten, meer heb je niet nodig ;-)
  Met deze koude dagen wil ik die wantjes zeker eens uitproberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Wat een leuke projectjes ! Mooie dingen allemaal . Reuze benieuwd wat je allemaal niet met dit boek kan en vooral kleine projectjes !

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Hallo, ik kom hier op jouw blog terecht door een reactie die je achterliet bij Kelly (Ma vie en vert). De ideeën die ik hier zie vind ik in elk geval erg inspirerend. Zelf nog maar net begonnen met eerste jaar naailessen aan de avondschool. Hier vind ik zeker inspiratie, dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Oh ik zou dat boek ook wel willen winnen, wat een toffe actie ook van jullie, zalig zo'n groep naaisters die voor een goed doel hun krachten bundelen ❤️

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Wat een tof boek. Ideaal voor mijn dozen resten en oude kleding te verwerken. Sinds ik naai kan ik niets mee weggooien maar eerlijk stapelt het vooral op en op en op�� Jammer dat je nergens tijd kan winnen �� Dan is een boek met zeeeer snel en snel klaar projecten ideaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Waw lijkt me een leuk boek! En wat een leuke tips kregen we al! Nog een snel klaar projectje: een sleutelhanger. De ringen koop je in de winkel en het lint maak je van de restjes stevigere stof. Of een vlaggenlijn. Misschien iets minder snel klaar, maar ook ideaal als restjesverwerking. Wanneer ik iets naai voor mijn kids, maak ik van de restjes vaak een miniversie voor de poppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Amai, lijkt me een superboek. Snel klaar projectjes: ik heb dit mooie portemonneetje in een avond in elkaar kunnen stikken - dat vond ik al super!http://www.handmadiya.com/2016/02/folded-accordion-wallet-tutorial.html

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Tot nu toe maken mijn dochter en ik vooral zakjes voor de groente en het fruit in de supermarkt van de restjes, zodat we geen plastic zakje nodig hebben. Dochter heeft ook een telefoonhoesje gemaakt. We zijn dol op nog meer leuke ideeën, dus winnen we heel graag het boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Leuk! Restjes genoeg, dus het boek zou hier goed van pas komen...
  Mijn restjes-tip? Ik maak er eenvoudige tasjes of ritstasjes mee, voor het geval ze weer eens iets mee naar school moet nemen, doet altijd dienst

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Superleuke projectjes, deze post ga ik nog eens op mijn gemakje nalezen thuis, ik denk dat er ook ideale dingen bijzitten om te verkopen op ons kerstmarktje :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik maakte met restjes ook al babyblokken, een gewild cadeau voor jonge ouders :) Je moet er wel bijeenpassende stukjes katoen voor hebben uiteraard...

   Verwijderen
 47. allemaal superleuk gedaan!! Dochterlief wil graag zelf geschenkjes naaien, dus kan ze hier alvast wat inspiratie opdoen! en wat zou het superleuk zijn mocht ze dan zelf zo'n tof boek onder kerstboom vinden, om mama's stofrestjes op te naaien :)

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Jullie hebben prima gewerkt. Zoveel leuke items voor het goede doel. Knap dames ! Op de valreep doe ik nog mee om het boek te kunnen winnen. Nog een tip om "lapjes" te verwerken : maak er een boekenlegger van. Een tutorial vind je op mijn blog. Er loopt momenteel ook een give-away want mijn blog is jarig. Je kan een mooi stoffenpakket winnen !
  Lieve groetjes,
  www.koekjehaakjemaakje.com

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Wat leuk een boek winnen!!
  Graag zelf dan kan ik mijn grote berg rest lapjes eens verwerken :-)
  Nog een tip: bekleed eens een saai notitie boekje met een restje stof!

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Oh, dank jullie allemaal voor jullie toffe reacties en suggesties ;-). Wie weet vind ik ooooooit tijd om met jullie ideetjes aan de slag te gaan. Ondertussen zijn de winnaars bekend...

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!