woensdag 15 juni 2016

Een "Astertrui-jurk" of is het een "Asterjurk"?

Een tijd geleden outte ik me als sjakettekeslover. Ik veranderde nog steeds niet van geaardheid maar soms vind ik mijn voorliefde wel wat jammer... Bv. als je een truitje ziet dat je kan bekoren. Jawel, ik heb het over het Astertruitje uit de laatste LMV. Zoals velen houd ik wel van de halslijn.
 
(Ik probeerde het mooie zilverenglitterke in het stofje te vangen met mijn fototoestel maar helaas lukte het niet. Als je goed kijkt zie je het misschien een beetje?)

Aangezien er in mijn klerenkast nog heel veel plaats is voor extra jurkjes, maakte ik van de Astertrui een mouwloze Asterjurk. Het originele patroon verlengde ik en versmalde ik in de taille.
Ook ik had last van een "gapende" halsboord die ik dan maar lostornde. Ik volgde de suggestie van deze dame en nam in het midden van de patronen van de halsboorden twee centimeter weg. Met de punta di roma die ik gebruikte, heb ik zo wel minder "boothals"effect dan ik beoogde...

Op zich wil ik de jurk nog wel eens maken in een ander stofje (ondertussen deed ik dat!) . Iets pittiger en kleurrijker kan me meer bekoren. Verder wil ik heel graag horen hoe jij het verlengen van een trui/T-shirt aanpakt/zou aanpakken. Ik ben nl. niet echt overtuigd van mijn versie... Ik vind het wat te klassiek... Zie je mijn vertwijfelde blik op de foto's? Vertwijfeld omdat ik twijfel over de jurk, vertwijfeld omdat ik twijfel of ik eigenlijk wel op een foto wil staan. Ik ben één van die personen die liever achter de lens staat dan ervoor (en dat is dan nog zeer zacht uitgedrukt...). Ah ja, ik wil nog eens jubelen over naadband! Manneke lief, als ik dat attribuut niet gehad had... Het stofje dat ik gebruikte is nl. alweer niet het gemakkelijkst, zo bleek... Het rekt nogal fel waardoor het erg moeilijk is om de patronen van de stof mooi door te laten lopen aan de naden. Met naadband kan je hier wat aan doen: je knipt even lange stukken naadband voor patroondelen die je aan elkaar wil zetten vb. de zijnaden en je stof rekt niet meer uit.

Zoals gezegd: tips erg welkom! Ik beloof dat ik er naar zal luisteren... ;-) 

Naaisgroeten TinneV!


PS: voor de Astertrui bestaat een videotutorial: hier


18 opmerkingen:

 1. Leuk!!! Een Aster jurk zie ik ook nog wel zitten!

  Ik heb ook al verschillende patronen van tops aangepast naar jurkjes, in de blogposts heb ik steeds verteld hoe ik dat deed.

  http://lunatiek.blogspot.be/2015/08/gratis-patroon-getest-en-aangepast.html

  http://lunatiek.blogspot.be/2016/03/berlin-meets-kyoto.html

  http://lunatiek.blogspot.be/2016/05/pam-top-wordt-jurk-pattern-hack.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je tips!!!! En ik benieuwd naar hoe jij zo'n Asterjurk zou maken?!

   Verwijderen
  2. Ik zou waarschijnlijk kiezen tussen de werkwijze van de Pam jurk (dus recht verlengen en een riempje om het te laten blousen) ofwel versmallen naar de taille en overgaan naar het rokdeel van de kyoto zodat de jurk versmalt naar de taille en het rokdeel aansluitend is (zoals bij de Berlin/Kyoto jurk). Misschien moet ik het echt eens proberen :p

   Verwijderen
  3. ah ja, das zeker ;-) Als ik meer ervaring zou hebben, zou ik met figuurnaden werken ;-), maar dat deed ik dus nog niet met patroon, laat staan zonder ;-)

   Verwijderen
 2. Prachtige jurk is het geworden, Tinne ! Hier staat de astertrui ook nog op de planning, stof heb ik al. De tip van de twee cm pikte ik ook op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Benieuwd naar jouw versie... Succes met het boordje ;-)

   Verwijderen
 3. Ik vind je jurk zeer geslaagd hoor! Een mooie jurk die je zowel bij formele als informele gelegenheden kan dragen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat laatste is inderdaad een feit. Om me over mijn twijfel te helpen, deed ik de jurk vandaag gelijk aan. Hij zit in elk geval goed ;-)

   Verwijderen
 4. Reacties
  1. Dank je. Ik ben eigenlijk wat verbaasd over de vele positieve reacties maat het is wel leuk ;-)

   Verwijderen
 5. Leuk idee om er een mouwloze jurk van de maken. Het staat je erg leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik heb het snel te warm (cfr. mijn sjakettekesliefde, voor mij dus liever niet teveel stof ;-))

   Verwijderen
 6. ga ik ook s proberen,maar met een kort mouwtje...moet ook lukken denk k...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker! Of met een kapmouwtje, of een aangeknipt mouwtje... Laat nog maar eens weten hoe je het uiteindelijk deed!

   Verwijderen
 7. Super tof! Daar had ik nog niet aan gedacht, ik zag daarnet nog een Asterjurk passeren tussen de blogs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuke patronen naar je hand zetten, noemen ze dat ;-). Benieuwd wie de andere Asterjurk maakte!

   Verwijderen
 8. Super - tof idee en vermits ik heb het meer heb voor kleedjes dan voor truitjes, komt hij op mijn to do-lijstje - P.S het kleedje staat je prachtig

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!