vrijdag 3 juni 2016

(Al dan niet serieel) monogame, polygame en andere naaitypes én de uitslag van de give away!

Onlangs had ik met een aantal  "facebookvriendinnen" ;-) een boeiend gesprek waaruit naaipersoonlijkheidstypes zijn af te leiden. Mijn achtergrond als psychologe kan ik immers niet verloochenen achter de naaitafel ;-).
Zelf ben ik met 100 en 1 naai(en andere)projecten bezig en ik vroeg me af hoe dat bij anderen gaat. Bleek dat ik toch niet alleen ben... En dat er ook heel wat andere mogelijkheden zijn...

Mijn openingsvraag was: "Zijn jullie serieel monogame naaisters of eerder polygame naaisters? Waarmee ik bedoel: al uw geliefde naaiprojecten 1 voor 1 of eerder alles door elkaar? Ik ben polygaam maar denk erover na om toch maar te gaan voor de monogamie. Ik word horendol van de veelprojecterij!!!! Er ligt hier ondertussen een stapel onafgewerkte naaisels smachtend naar me te kijken..."

(Bij deze illustreer ik even wat ik hiermee bedoel. Dit is een zeer, zeer kleine greep uit de tegelijk lopende naaiprojecten. Veel ligt er nog niet eens bij! Er zijn ook vele klaarliggende stoffen, patronen (al dan niet al geknipte) én andere creatieve plannen... Selectie, orde en planning dringen zich op. En oh ja, zelfbeheersing...)


Mijn vraag sprak heel wat naaidames aan. Een (geklasseerde) greep uit de reacties kan je hieronder lezen:

1. De diehard polygame naaister

"Ik ben een polygamist tot in de kist. Maar af en toe doe ik een afwerk-week en werk ik veel projectjes af voor ik aan de volgende begin! Eigenlijk is het zelfs zo erg dat een deel van de onafgewerkte zaken intussen te klein zijn geworden voor mijn kinderen... trieste zaak se. Of onafgewerkte geboortecadeaus voor baby's die eigenlijk al geen baby's meer zijn! Of een verjaardagscadeau die dan hopelijk afgeraakt tegen de verjaardag van 2017 want die van 2016 is intussen gepasseerd..."
 "Ik beken: ik ben een absolute polygamiste. Ik heb ca 10 bakjes in elkaar staan en ieder projectje waaraan is begonnen, verdwijnt met bijbehorend garen in zo'n bakje. Vaak is 't dan al bijna klaar... alleen een knoopje of 1 stiksel ontbreekt dan nog. En dan ineens ruim ik op en pak alle klusjes achter elkaar aan. Heerlijk gevoel :)"
"Het komt vaak omdat ik een deel in de afwerking niet helemaal alleen durf (vb. knoopsgaten maken). Dat in combinatie dat ik daarop niet wil wachten om verder (iets anders) te kunnen naaien."
"Zo polygaam als maar kan zijn (en dan geraakt niets afgewerkt). In het begin kon ik afwerken. Tegenwoordig niet meer. Mijn hoofd is te druk."
"Zwaar polygaam. Zelfs zo erg dat er zelden een project afgeraakt. Strandt altijd bij laatste stap :-p" "Polygaam! Te veel ideeën waarmee ik niet kan wachten tot het vorige is afgewerkt. Geeft wel veel onrust merk ik, dus misschien moet ik ook wat strenger voor mezelf worden....Vooral het omzomen wil ik nog al eens uitstellen"

2. De verborgen polygame naaister/De pologymasiste in de ontkenningsfase

"Ik ben een polygame stofknipsters ........ maar een monogame naaister, met uitzondering dan van die twee pyjama's die nog boordjes moeten hebben, die 10 babyrompertjes die nog omgezoomd en van boordjes voorzien moeten worden......die 5 babyleggingskes die nog boordjes nodig hebben ...... die druppelkussens die nog gevuld moeten worden.......euhhhhhhhh......ik neem mijn eerdere bewering terug....ik ben een echte diehard POLYGAMIST! ( en dan verzwijg ik nog die volle doos met geknipte projecten die nog geen naaimachine zagen 🙈) ik denk dat ik een probleem heb........"


3. De gedoseerd/georganiseerde polygame naaister (Polygamen die zich begrenzen, een quotum stellen als het ware)

"Ik heb wel een maximum aantal waar ik tegelijk aan mag werken en dat helpt en ik zit op naailes en dan hoor ik ook wel eens van hoe zit het nu met die jurk waar je mee bezig was." 
"Ik doe het zo: ik ben 1 project aan het naaien, 1 aan het locken en 1 aan het knippen thuis. En dan nog een project op naailes."
"Ik doe het zo: ik ben 1 project aan het naaien, 1 aan het locken en 1 aan het knippen thuis. En dan nog een project op naailes.

4. De polygame naaister van het gevaarlijke soort 

"Extremistische polygaam. Met terroristische aanslagen in mijn huis. Ik denk dat ik elke mogelijke discipline die er bestaat beoefen (breien, naaien, haken, spinnen, leer bewerken, tuinieren, bakken, kaas maken, olie persen, confituur maken,...) en van elke discipline heb ik minstens 5 projecten on going. En op de planning staan er nog zeker een miljoen ;-)"


5. De neurotisch polygame naaister

"Polygaam hier. Maar wel neurotisch polygaam :) alles zit in een mapje, met de patroondelen netjes erbij en een stukje papier met de naam van het patroon en eventueel wat er nog ontbreekt (als ik bijvoorbeeld nog iets van fournituren nodig heb). Ik ben nu onderbroeken aan het maken voor mezelf en knip ik er eerst een deel. Als ik dan genoeg heb, maak ik ze allemaal ineens. Soms heb ik geen tijd om de naaimachine op te stellen maar is de tafel toevallig helemaal leeg en dan knip ik verschillende projecten ineens."

 6. De turbo polygame naaister

"Werk soms aan twee of drie stuks,omdat ik voor het ene iets nog niet heb aangekocht ofzo dan begin ik gewoon aan een ander. Maar wordt wel binnen de week allemaal afgewerkt. Ben daar nogal een freak in. Moet weg"

7. De (gelukkige) weloverwogen polygame naaister of de parallelle polygamie (toegevoegd op 2 juli 2016)

Gisteren kwam een vriendinnetje naaien. Met de stem van de voetbalcommentator op de verre achtergrond legde ze een probleem voor. Ze kon zich in geen enkele categorie plaatsen. We zetten even alles op een rijtje met dit naaitype als resultaat!

"Ik werk doelbewust aan meerdere naaiprojecten tegelijk: eentje voor in de rapte tussendoor, eentje voor tijdens het naaikaffee, een wat complexer naaiproject vb. een jas die niet in de maat van mijn zonen bestaat en ik dus zelf groter moet maken... Ik geniet van al die verschillende projecten!"

8. Bigamiste

"Een werkstuk van de les, en een thuisproject, meer kan mijn hoofd niet aan, dan begin ik alles uit te stellen"

9. De monogame naaister 

"Ik werk alles 1 voor 1 af tenzij bvb 2 rokjes dan haal ik eerst overlock uit en daarna naaimachine voor afwerking beide rokjes. Ik heb geen geduld en wil het project af zien das de hoofdreden denk ik hahaha"
"Ik werk altijd mijn werkje af eer ik aan het volgende begin...."
"Ja anders is t chaos in mijn kop 😁"
"Ik ook één voor één. Heb altijd wel nog wat kleine herstellinkjes liggen die ik tussendoor doe maar dat bezorgt mij al genoeg stress :D"
"Meestal 1 voor 1 maar soms tegelijkertijd een project voor op naailes en eentje voor thuis. Oh en nu ligt er ook nog het begin van een kussenhoes van denim taillebanden. Geen stapel onafgemaakte dingen hier."
 "Ik probeer me aan 1 project per keer te houden want word ook gek van onafgewerkte Projecten door elkaar :(."
"Heb ik wel. Maar ik kan niet tegen chaos 🙈. Of als er dingen liggen die nog gedaan moeten worden. Dat heb ik bij het naaien maar ook bij huishoud dingen 😱😂"
"Ik zweer bij monogamie :) Is intrinsieke motivatie. Ik begin pas aan het volgende als iets af is. Ik ken mezelf, ben totale chaoot, vandaar denk ik dat ik geleerd heb serieel te werken. En ik heb geen plek in naaikast voor dingen die niet af zijn, helpt ook. Intrinsieke én extrinsieke motivatie dus ;-) al vind ik altijd wel plek voor extra stofjes dus die extrinsieke telt hier soms "plotseling" dan niet meer mee 😂. Zo gaat dat dan soms in het leven, opeens plotseling 😉. Aanvaarden mssn?"
"Monogaam. Eens ik aan iets begin kan ik niet stoppen tot het af is ;) Ik ga dan volledig op in wat ik aan het maken ben. Als ik er dan iets bij zou nemen dan ben ik volledig uit mijn flow, als je begrijpt wat ik bedoel ;)"
"Monogaam 😃 1 naaiwerk voor overdag, en 's avonds 1 haak of breiproject. Of ga ik nu ook beetje vreemd?"
"Met naaien wel met stof kopen niet 😂. Dan denk ik heus wel tijd te hebben voor al die projectjes tegelijk." "Monogaam met af en toe een slippertje ;)"

9. De onbeslisten/Restcategorie

"Eerst had ik tig dingen tegelijk liggen en kwam er nergens iets van. Toen ervoor gekozen om maar één project per keer te doen, maar dat zorgt ervoor dat ik soms wanneer ik in dat ene project even geen zin heb, zo een week niet achter de naaimachine zit. Dus denk dat ik toch weer terugga naar meerdere projecten per keer. Maar dan niet zoveel als eerst, haha :P 2 of 3 misschien."


Een wetenschappelijke conclusie dringt zich op:

- polygaam naaien is meestal ingegeven door een chaotische geest en leidt vaak tot meer chaos of onrust, anderzijds kan georganiseerde chaos ook tot creativiteit leiden. 
- monogaam naaien is bij velen een wapen tegen een chaotische geest en helpt het hen om enige rust te vinden, anderzijds zijn heel wat monogamen gewoon goed georganiseerde, gedisciplineerde types ;-) 

Het oergegeven "chaos" komt dus steeds terug en blijkt een sturend aspect te zijn in de naaistijl/naaipersoonlijkheid van vele naaisters.

Om dit zeer relevante onderwerp af te sluiten, nog enkele gratis tips die ik uit de facebookreacties distilleerde. Voor de chaoten onder ons die zoeken naar meer orde in hun naaileven:
 "Gewoon een beetje karakter hebben." 
" Weinig slapen."


Dit alles maar als inleiding op volgende belangrijke mededeling: 

de winnaar van de give away uit deze post
Tataaaaa...
"Astrid Hoebeek"

Stuur je gegevens even door, dan zorg ik voor de rest! Veel plezier met het boek.


Naaisgroeten van TinneV
(Overigens zeer benieuwd naar jouw naaipersoonlijkheid. Herken je jezelf of ben je nog een ander type? Reacties in het kader van verder onderzoek zijn welkom.)

25 opmerkingen:

 1. Wat een leuk artikel dat je geschreven hebt! Heb dit met plezier gelezen. Ik kom er niet uit of ik nu een turbopolygamist ben of een monogamist. Hoe dan ook het is inderdaad de chaos die ik probeer te vermijden, waar ik geen vrienden mee kan worden. Zeker niet in een naaikamer die met al zijn frutselkes en frullekes meestal al chaos op zichzelf is .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En had je niet iets aan die ongelooflijk geweldige tips onderaan, hahaha! ;-) Vertel eens iets over je dilemma, misschien kan ik mee bepalen tot welke je behoort. Misschien ben je gewoon een gemengd type ;-)

   Verwijderen
  2. Ik streef naar rust. Dit heb ik nodig anders geraak ik niet meer verder. Anderzijds ben ik soms ongeduldig en kan ik niet wachten tot ik de benodigde fournituren heb om het af te werken, of ik ben het even beu (vaak met katoen) en dan begin ik aan een volgende. Ik probeer dit ook te vermijden omdat ik weet dat, wanneer ik een bepaald item staak, dit een hele poos zal blijven liggen. Waarschijnlijk omdat ik meestal stop op een stuk dat ik minder leuk vind om te doen, bvb knopen aannaaien...

   Verwijderen
  3. Mmmmmm, dat ken ik... Ik zou jou eerder categoriseren als een procrastinerende polygaam... Wat denk je?

   Verwijderen
 2. hihi. ik weet niet zo goed welk type ik ben. ik ben wel met enkele projectjes tegelijk bezig maar dat is niet omdat de afwerking blijft liggen, eerder omdat ik dan weer eens een rits tekort heb ofzo. Behalve dan ééntje waar ik gewoon niet durf aan beginnen omdat het zo moeilijk lijkt maar dat telt maar half hé ;-). Ik knip er wel enkele tegelijk omdat ik dan van de rommel in huis af ben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind toch wel dat het wegheeft van het polygame type hoor... Toch de symptomatologie... Uiteindelijk is de typering een typering van de buitenkant he, niet van de oorzaak ;-)

   Verwijderen
  2. dat is waar ;-) maar ooit raken ze af hoor :p

   Verwijderen
 3. Tinne, "Aan jezelf ken je de halve wereld?"

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha, super om te lezen. Ik ben zonder twijfel een monogame naaister ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Blijkbaar een polygame ;) , maar in de chaos probeerde ik eens 'lijstjes' uit: meimaand = bloezenmaand, juni = jurken-maand, .. Maar in mei werkte ik 1 piratenhemd af, voor de rest drongen mooie jumpsuits, jurken, rok en jassen zich op (alles door elkaar soms! En nu, juni, ben ik bezig met Kerstpakjes (resten opwerken) al! Conclusie voor de caotische creativeling: lijstjes werken niet! :) Ondertussen wel ééntje gemaakt tot Kerst ... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een heel boeiend onderwerp!
  Ik ben het type monogame naaister die op die manier rust in haar chaotische geest brengt ��
  En dat werkt!

  Ik maak eerst in mijn hoofd 10 000 dingen om uiteindelijk er eentje fysiek van te maken.
  En dan begint heel het proces weer opnieuw ��

  Ik bewonder wel degenen die alles door elkaar kunnen maken, het getuigt van een enorm talent aan multitasking dat ik ontbreek.
  Mijn concentratielevel beperkt zich maar tot hetgeen waar ik mee bezig ben en that's iT!

  De conclusie dat de monogame naaister georganiseerd is daar kom ik niet mee weg ��
  Ik ben constant vanalles kwijt en elke week moet ik wel eens opruimbeurten houden. . .

  De tip die ik zou geven: blijf lekker jezelf! Polygaam of monogaam: elk heeft zijn kracht en zwaktes (volgens mij)

  Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar kan ik me in terugvinden. Ik heb massa's projecten in mijn hoofd, maar werk maar aan 1 project tegelijkertijd, tot het af is. Wat wil zeggen dat als ik iets mankeer, bvb een leuk knopje of iets essentiëler zoals de juiste kleur garen, alles blijft liggen, soms zelfs maanden lang. Ook als ik even geen zin meer heb in een bepaald project, dan naai ik maanden niet.
   Ik ben puur chaoot, je zou mijn bureau eens moeten zien op 't werk, maar op deze manier probeer ik toch voor mezelf wat orde te houden.

   Verwijderen
 7. Hier extremistisch polygaam. ik neem stiekem steeds meer ruimte in beslag met mijn stof, onafgewerkte projecten en machines. Hoop ooit streng genoeg voor mezelf te kunnen zijn dat ik het 1 voor 1 (of 4 tegelijk van 1 ding) kan gaan doen! Ontzettend leuk artikel:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kan je elk moment herpakken he ;-). Mij is het deze week een 4tal dagen gelukt! Nu weer even terug naar mijn eigen polygame zelf ;-)

   Verwijderen
 8. Super leuk bericht! Zo leuk dat we naast naaister ook nog andere kanten hebben. Ik kijk ook graag met een onderzoeksoog naar de naaiwereld! Ik ben een monogame naaister uit zelfbescherming ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Klopt als bus, Tinne! Die extra toevoeging over mij (je naaivriendinnetje) beantwoordt volledig aan mijn profiel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Allez, zeg, een psychologogische categorisatie volledig aan jou gewijd, doet dat iets met een mens? ;-)

   Verwijderen
 10. hahaha, ik lees dit nu pas (wegens een GIIIIIIGAAAAntische blogachterstand, maar echt: heerlijk :-) al kan ik mezelf niet zo goed plaatsen in de polygame categorie, waar ik wel toe behoor vrees ik... altijd wel een hoofd barstensvol plannen, vanalles klaarliggen, stoffen gekocht voor bepaalde projectjes, patronen geprint of zelfs al getekend, enz... Maar eens aan het naaien, ben ik relatief monogaam bezig. Ik denk dat ik maar een twee- of drietal onafgewerkte dingen heb liggen waar ik ècht aan begonnen was zonder het af te werken. Al bij al relatief monogaam toch, niet? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eum, de ontkennende polygmaam, mijn beste Barbara... Lees categorie 2 nog eens na... Ik denk... ;-)

   Verwijderen
 11. hahaha, deze had ik destijds gemist! maar ik beken: diehard! echt diehard!

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!