donderdag 16 februari 2017

Een leeskussen op kindermaat... (met tutorial)

In vorige blogposts kon je al fototutorials vinden van een wolkenkussen en een handig tasje. Oma Bea (van 't Femma Naaikaffee Mol) werkte deze keer een kindernaaiworkshop "leeskussen maken" uit.

Voor 't gemak van de kleine handjes, werd het kussensloop ontdaan van alle franjes... (zie onderaan voor de werkwijze voor een meer gesofisticeerd leeskussen). Er waren er die niet van lezen houden... Zij kunnen hun knuffel, een woordpuzzelboekje enz... kwijt in het voorzakje van het kussensloop. Een kussen doet handig dienst in de nacht. Voor het nodige licht in de duisternis is een plekje voorzien voor een zaklamp.

Voor dit eenvoudige leeskussen ga je op zoek naar:
- een mooi stofje voor het voorpand van het kussen (47cm hoog op 47cm breed) en het achterpand (twee flappen van 47cm hoog op 35cm breed (één van de flappen kan minder breed gemaakt worden als je een beetje stof te kort komt)
- een bijpassende stof voor het voorzakje (50cm hoog op 47 cm breed)
- tassenband (2x 35cm = 70cm)
- een kussen (45cm op 45cm)

Werkwijze:

- Knip de stof voor:
 • het voorpand (47cm hoog op 47cm breed) 
 • het achterpand (twee flappen van 47cm hoog op 35cm breed) van het kussen. Het achterpand bestaat uit twee flappen waardoor het kussen in de sloop kan gestopt worden. De flappen overlappen elkaar verticaal. 
 • het zakje (50cm hoog op 47 cm breed) en plooi dit dicht (in de lengte). Zo bekom je een zakje van 25cm hoog op 47cm breed.

- Speld de voorzak op de onderkant (het gesloten deel) van het voorpand. 
Teken een verticale lijn op het zakje, zo dat er voldoende plaats is voor een boek en een beetje plaats voor een zaklampje. Stik op deze lijn het zakje vast op het kussen.

 - Zoom de achterflappen (de kanten die elkaar overlappen) om: een dubbele zoom twee keer 1,5 cm.


- Markeer het midden van het voorpand en leg de twee stukken tassenband op het voorpand: het ene uiteinde 3,5cm links van het middelpunt, het andere 3,5cm rechts. Stik een steunstiksel met een grote steek om de tassenband voorlopig al vast te zetten. Later verwijder je deze draad.

- Speld de achterflappen op het voorpand (rechts op rechts) met de handgrepen ertussen. Stik de zijkanten van de sloop rondom helemaal dicht.

 (oeioei, geen strijkijzer in de buurt ;-))

- Keer de sloop via de achterflappen.
Stop het kussen in de sloop...
Voilà... Voortaan altijd een heerlijke zachte ondergrond tijdens het lezen...

Een kleine gebruiksaanwijzing:

Wil je zelf een meer opgesmukte versie maken, dan kan je een paspel tussen het voor- en achterpand van het kussen stikken. Je kan bovenop de zak ook nog een sierlint stikken. In plaats van tassenband te kopen, kan je zelf je handgrepen naaien.

Extra benodigdheden en werkwijze:
 • Met paspel: Voorzie 2,5 m paspel. De voorzak maak je dan niet uit één deel maar uit twee delen (2x 25cm hoog op 47cm breed). Naai de paspel aan één lange kant van de voorzak. Naai de tweede voorzak eraan zodat de paspel tussen de twee zakdelen zit. Nadat je het zakje op het voorpand gespeld hebt, stik je de paspel rondom het voorpand. 
 • Voor de handgrepen: extra stof (2x 36cm hoog op 16cm) en versteviging (vb. Decovil light, 2x 36cm op 4cm). Strijk de versteviging in de handgrepen. Slechts 1/4de van de stof moet in de breedte verstevigd worden, anders worden de handgrepen te dik. Naai de handgrepen.
Veel plezier ermee! We vinden het leuk om jouw creaties toegestuurd te krijgen.Naaisgroetjes van OmaBea en haar pupillen en TinneV


7 opmerkingen:

 1. Zo tof dat Oma Bea dit doet met de kinderen! Een leeskussen is een musthave. en zelfgemaakt is altijd beter!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En ze mogen gezien worden hoort, die zelfgemaakte leeskussend - oma Bea super trots op haar pupillen - er was er zelfs ééntje bij die nog nooit genaaid had !

   Verwijderen
  2. Ik wist zelfs niet dat dat te koop is! Maar inderdaad, selfmade is the best!

   Verwijderen
 2. Heel tof! Giel kreeg ooit een leeskussen dankzij een swapje en we vonden dat beiden een prachtcadeau!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. superleuk deze wil ik wel eens uit proberen ... als mijn naai - projectjes op zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!