donderdag 6 juli 2017

De ene Solange is de andere niet... Zoek de (7?) verschillen!

Of ik een stofje uit de collectie en de laatste La Maison Victor wilde ontvangen in ruil voor een ongezouten mening op de blog... "Heel graag" is een understatement!



Ik liet me gaan en ging aan het freewheelen met het patroon van de "Solange Jurk".

Geïnspireerd door het haventhema van de foto's in het tijdschrift zelf ;-), speelde ik tijdens een heel leuke fotoshoot van wachtende zeemansvrouw enzo... Samen met mijn fantastische fotografe van dienst: Winny Fast (dank je wel lieve Winny (meer van haar vind je in een vorige blogpost, ze is nl. ook opruimcoach!!! en HIER) en meerdere "clutchen" uit de Kringwinkel/verkleedkoffer, betrad ik "gebied voor onbevoegden"! Ze dachten vast dat ik een bekend fotomodel was want niemand verjoeg me van de steigers ;-).


Eerst een ongezouten mening over het patroon: Solange huppelde fris en fruitig naar me toe toen ik door het tijdschrift bladerde... Een I.D.E.A.A.L. zomerpatroon! Als in: het steekt zo in elkaar. Dankzij enkele aanpassingen nog sneller dan het oorspronkelijke patroon trouwens. Met wat weglatingen en kleine ingrepen resten er namelijk nog twee patroondelen: voor én achter. That's all.


Ik licht toe aan de hand van een zoekspelletje...

Zoek de (7?) vestimentaire verschillen...


We zullen even nagaan of je ze allemaal gevonden hebt:

- First things first: de stof: De stof... OMG, de stof... Daar ben ik zeer ongezouten enthousiast over!!! Het tijdschrift suggereert een wat dikkere tricot, vb. deze french terry, ik koos resoluut en onbevreesd voor een wat frisser zomerstofje uit de LaMaionVictor-collectie, nl. deze "soepele viscosecrêpe" van de Lulu Broek. De kleurtjes zijn uitbundiger en passen bij het feestgevoel dat ik krijg als het mooi weer is! In de zomer wil ik vooral lichte stoffen dragen en french terry associeer ik met wat kouder weer...
- steekzakken: Deze liet ik weg. Zakken kunnen verbredend werken op de heupen en ik gebruik ze toch niet. Dus voilà: weer wat werk minder...
- biais om de hals af te werken: Ik knipte anderhalve cm naadwaarde en zoomde de hals gewoon heel smal om.
rits in rugpand: Deze liet ik weg. Zelfs in de slechts een heel klein beetje rekkende stof die ik gebruikte, was ze niet nodig om de jurk aan te krijgen. Mijn armen zijn toch te kort om rugritsen eigenhandig elegant dicht te kunnen krijgen ;-).
- elastische rimpelband in de taille (meer info over deze band (hier kan je deze zelfs nog winnen!)

 - achterpand: Dit patroondeel maakte ik onderaan recht ipv de curves aan de rug te volgen. Zo kon ik het rugpand aan de stofvouw knippen, aangezien ik ook de rits skipte.
- mouwen: Ik maakte kapmouwtjes: frisser en frivoler in het zonnetje. Ik voerde ze met een tricot.

Het oorspronkelijke mouwdeel werkte ik hiervoor een beetje bij. Een kleine illustratie voor als je het ook wil proberen:



- maat: Ik nam een 38 terwijl ik eigenlijk aan mijn heupen een 42 nodig heb. De 38 paste gewoon zo... 
- lengte: Ik voegde 10cm toe (ik ben goed 1m80).

Om te tonen dat het een jurk is die een gans jaar door gedragen kan worden, doe ik hier even alsof het al herfst is... Denk er zelf huidskleurige nylonkousen bij...


Ik ben benieuwd wat jij vindt van mijn Solange-hack? 


Naaisgroetjes TinneV

(P.S.  De mogelijkheden van de Solange-jurk zijn hierbij trouwens nog niet uitgeput! Ik deed nog iets, zie HIER).

Patroon: Solange Jurk uit La Maison Victor editie juli-augustus 2017 (maten 50-56 zijn hier gratis te downloaden. (toevoeging: blijkbaar is het niet zo evident om het patroon te downloaden, via de facebookpagina van LMV laat men weten dat je het zo moet doen:
Hey allemaal, dit is het formaat op ware grootte (dus zoals je 'm in je magazine zou hebben). Als je de pdf wil afdrukken kan dat op 2 manieren: je gaat naar een copyshop in je buurt en laat de pdf afdrukken op A1 formaat zoals hij nu staat of je opent de pdf in Adobe Acrobat Reader en kiest daar bij de printer-instellingen bij "page sizing and handeling" voor de optie poster. Bij de laatste oplossing kun je het patroon op A4 bladzijden afdrukken.
Ik vond ook nog dat het patroon via Adobe automatisch in verschillende A4 pagina's opgedeeld wordt. Succes!
Foto's: Winny Fast (via Instagram: HIER) bracht dit blogbericht naar een hoger niveau! We hadden verder ook dikke lol tijdens ons uitje samen ;-). 

69 opmerkingen:

  1. Eén woord Tinne : Prachtig deze hack. Knap gedaan ! Ik maakte een Solange "the traditional way" maar ook zonder rits en zakken . Jouw versie is zeker het uitproberen waard !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je! Ja, ritsen en zakken... Vooral handig in een jas zou ik zeggen ;-)

      Verwijderen
  2. Zo mooi !In dat stofje is het echt prachtig. Ik zie deze versie nog liever. Heb je het bovennstuk dan langer gemaakt om de elastiek te bevestigen ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, dat is een compliment! En inderdaad, ik vind de stof ook echt top! Ik heb het bovenstuk niet verlengd maar dat kan je natuurlijk gerust doen... Het onderstuk verlengde ik dan weer wel...

      Verwijderen
  3. Gij zijt in alles ne krak hè , mooi !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha ;-), dat alles mag je gerust relativeren hoor ;-) maar soit, merci voor het compliment ;-).

      Verwijderen
  4. Toppertje, wauw! Zo gewoon uw goesting doen en dan nog een topresultaat verkrijgen, zalig toch!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, eigenlijk sla je de nagel op de kop. Ik doe nogal graag mijn goesting... Altijd hetzelfde wordt ook maar saai ;-). En, dank je voor het compliment!

      Verwijderen
  5. Waw, wat staat die Solange je goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Echt weer een typische freewheelTinne! Je staat er bovendien ook nog es erg goed mee, een geslaagd recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De jurk staat je heel mooi Tinne! Ook fijn dat je zoveel uitleg hebt gegeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Jij bent echt ne krak zenne! Je naait goed, je schrijft keileuk, je fotografeert knap én nu ben je ook nog een topmodel! En serieus nu: keileuk jurkje!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ;-)). Vooral die "en serieus nu" doet het 'm, haha. merci ;-x

      Verwijderen
  9. Tof! De Solange jurk staat hier ook op het verlanglijstje :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, begin er maar snel aan, dan heb je hem deze namiddag nog af ;-))

      Verwijderen
  10. Echt heel schoon. Benieuwd naar wat je nog deed

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Heel mooi in dit frisse stofje! En heel interessant om te weten dat een rekkende stof helemaal niet nodig is!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je! Ja, verschillende mogelijke stoffen verruimd ineens het gamma mogelijkheden he!

      Verwijderen
  12. super super mooi! de stof is prachtig en jouw aanpassingen aan het patroon vind ik echt goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Moh Tinne, weer zo geweldig! Het staat u verschrikkelijk goed. LMV zou deze ook moeten publiceren!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, misschien kunnen ze er gelijk dan een ander patroon van maken ;-)).

      Verwijderen
  14. Heel mooie jurk! Ik zou nooit gedacht hebben dat het een Solange was :D

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, hij is wel enigszins aangepast en tegelijk ook niet... Maar hij is het toch echt ;-).

      Verwijderen
  15. Jij bent toch wel echt een naai-genie he! Ik vind 'm echt suuuuupergeslaagd, amai! Heel zomers ook, schoon stofje ook!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, ik zou willen dat ik een naai-genie ben ;-) maar daar ben ik nog ver af. Ik pas de dingen wel graag aan zodat het lijkt alsof ik wat kan, maar eigenlijk maak ik het allemaal gewoon wat eenvoudiger ;-). Dank je voor je enthousiasme ;-).

      Verwijderen
  16. ik heb de lmv laten liggen deze maand omdat ik vond dat er niet direct iets in stond. Maar nu ik jou versie van de Solange zie, ga ik hem toch maar gaan kopen :). Wat jij er van gemaakt hebt, zo een patroontje zoek ik al een hele tijd. k heb nog enkele vraagjes. Heb je het rokgedeelte en bustgedeelte dan doorgeknipt?of in de taille de rimpelband genaaid? Want het bovenste gedeelte poft zo mooi En heb je bovenaan maat 38 genomen en onderaan 42? Alvast bedankt voor de info!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar zo tof zeg dat ik je kon inspireren! Ik knipte helemaal niets door! Kei gemakkelijk: gewoon die elastische rimpelband op de binnenkant van de stof naaien en aantrekken. Ik zag net dat het misschien niet helemaal duidelijk was in de tekst en paste wat aan: ik maakte gewoon een 38, normaal zou ik een 42 nodig gehad hebben maar dat zat veel te ruim...

      Verwijderen
  17. Heel leuk met die kapmouwtjes! Rits en zakken zou ik ook zowiezo weg laten, en standaard 10 cm verlengen. Ik vind het super geslaagd!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat een toffe versie! Ik zou hem ook willen maken zonder rits, maar weet dan niet goed hoe ik het patroon moet aanpassen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel eenvoudig hoor. Je trekt gewoon het patroon van de rug recht door naar beneden zodat je het aan de stofvouw kan leggen. Je hebt dan geen naad op de rug...

      Verwijderen
  19. ik zie nu dat je de Solange ook in grotere maten kan downloaden maar hoe krijg ik het bestand zodat ik dit op A4 papier kan afdrukken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De info die ik hierover vond, staat helemaal onder aan het blogericht... Als het zo niet werkt, kan je misschien je vraag stellen in de fbgroep van LMV?

      Verwijderen
  20. Super! Heel mooi model van jurk! Als ik mijn technieken terug heb bijgeschaafd, probeer ik deze ook eens te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je ;-)! Hier heb je eigenlijk wel heel erg weinig technieken voor nodig hoor! dus dat zal vast snel lukken ;-)

      Verwijderen
  21. hey Tinne, heb je rimpelband van 30 mm gebruikt? lijkt me wel maar wil toch zeker zijn :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja! klopt... de bredere is volgens mij meer geschikt voor een echt smockeffect...

      Verwijderen
    2. top! bedankt! ga bestellen bij cas en nina. of kan je deze nog ergens anders krijgen? groetjes

      Verwijderen
    3. Er zijn wel andere winkeltjes die het ook verkopen... De prijs is overal gelijk blijkbaar. Best eens Google gebruiken 😋

      Verwijderen
    4. Super! Ga eens zoeken. Nog een laatste vraagje, neem je ongeveer 80% van je omtrek? Of is daar een speciale regel voor? Groetjes

      Verwijderen
    5. Bij deze moet je echt gewoon de volledige omtrek nemen, je moet nl de band op de binnenkant van je kledingstuk stikken en pas daarna aantrekken. je rimpelt dan zoveel je zelf mooi vindt...

      Verwijderen
    6. juist! zo ver was ik zelf nog niet... Projectje ligt geknipt ;)
      bedankt!

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie!