zondag 4 juni 2017

Polygaamnaaisters* aller landen, verenig u in een #ufomaand!!!!

Ik deed van #meiufomaand en eindigde met een zeer voldaan gevoel. Zo vrij en leeg voelde ik me al lang niet meer... Misschien helpt mijn relaas jou om ook zelf het één en ander aan te pakken en te eindigen met een fris en fruitig gevoel... 

Mijn enthousiaste zelf, die nooit tijd genoeg heeft om de vele ideeën die over elkaar duikelen in mijn hoofd ook effectief te realiseren, trok enkele weken geleden effe aan de noodrem. Het huis was vol, in vele betekenissen van het woord en ook mijn hoofd liep over... 

Een jaar geleden liep het naaisgewijs al behoorlijk uit de hand en deed ik een poging tot indijken van het "probleem". Ik zocht steun bij collega naaisters in de hoop hieruit te leren. Het bleef bij een grapje (zie dit blogbericht: "(Al dan niet serieel) monogame, polygame en andere naaitypes ."). Ik volhardde in de boosheid en bleef een "polygame naaister*" met als subtype "diehard"..

Ook ongeveer een jaar geleden kruiste duizendpoot Winny Fast mijn pad. Ze doet veel in haar dagelijks leven, o.a. volgde ze toen de cursus "opruimcoach". Een gezamenlijke vriendin dacht dat ik wel proefkonijn wilde zijn voor Winny, die een stageplaats zocht. En ja hoor, de manier waarop zij heel down to earth, concreet en efficiënt met me aan de slag ging vond ik heerlijk. Onderaan vind je enkele gouden tips om je stoffenverzameling in toom te houden ;-) Voor meer info en tips verwijs ik je naar haar site of Facebookpagina: Opruimen kan ook zo!)! Na enkele uren samenwerken, voelde het huis heel wat lichter! Er stonden nog heel wat to do's op het programma die helaas ondergesneeuwd geraakten door de even volle agenda op alle vlakken in mijn leven... 

En plots deed zich een "bijna botsing" voor: de lol was er af en het was vooral "van de moetes"... Ik zocht mijn schriftje van de opruimcoachtijd terug op en bepaalde opnieuw prioriteiten. Zeer hoog op de lijst stond het organiseren (in de ruime zin) van een vaste naaiplek. Samen met Winny had ik al beslist dat in ons geval de leefkeuken de beste ruimte zou zijn om deze plek in te richten. Wat was ik zonder mijn onmisbare entourage??? Lieve Tine (lees: vriendin medeblogster naaisgeriefTine) gooide zich mee in de strijd! Ze leeft op als ze mag inrichten en ik gaf haar semi-carte blanche. We trokken richting IKEA en zij liet zich vrolijk gaan met ons geld ;-). Het eindresultaat maakte mij (en mijn gelukkig tot op zekere hoogte verdraagzame wederhelft) erg gelukkig. Een potje en een schuifje voor alles... (meer info op vraag ;-))


Het opgeruimde gevoel deed zoveel deugd dat ik even later ook andere ruimtes in ons huis herorganiseerde en veel veel veel weggaf aan iedereen die het wou of aan de Kringwinkel ;-). 

Heikel punt bleef mijn stoffenberg. Letterlijk dan want zoveel prachtige lappen lagen bijeen gepropt op een bergruimte op zolder en niets was nog terug te vinden. Eén gezellige namiddag sorteren en selecteren met mijn redster in nood, Tine inderdaad, was voldoende om de chaos van de zolderkast te reduceren tot een zeer goed gevulde kast op de benedenverdieping. Veel beter bereikbaar en veel overzichtelijker! Heerlijk gevoel alweer!!!! Met twee vuilzakken kleine restjes stof maakte ik de tekenacademie van de dochter blij en verder verdween een deeltje richting stoffenkast van Tine en de Kringwinkel. Als je met hetzelfde geconfronteerd wordt als ik, raad ik je absoluut aan daar korte metten mee te maken. Zoek je een goede compagnon en ga aan de slag! 

Ongeveer parallel met dit "less is more"proces, vorderde #meiufomaand. Ik was aan zoveel begonnen... Telkens kwam er wel iets tussen: een patroontest, een goesting, een "rap efkes" en de berg UFO's (lees: unfinished objects) groeide aan.
Een kleine impressie van het topje van de berg...


Ik sprak mezelf streng toe en begon systematisch deze onafgewerkte naaisels en enkele dringende herstellingen weg te werken... In totaal gingen er een 15tal door mijn handen. 
Ik stond me slechts twee volledig nieuwe projecten toe. Eén omdat ik er mijn mama blij mee maakte...


... en een ander omdat ik de avond voor de deadline van de Let's Party Contest van Lotte Martens "nog rap efkes" iets wou doorsturen.


Vwala, daar heb je ze weer, die "rap efkes". Maar ik beleefde er deze keer in elk geval veel lol aan ;-)

Als trofee toon ik hieronder een grote greep uit mijn overwinningen.

Een boel Billies van Zonen09 ...
Zowel vriendlief als zoon Tijs kregen er... Er zijn er nog maar die zitten ondertussen in de was ;-).De paspel van het rood/blauwe T-shirt maakte ik zelf op zeeeeer eenvoudige wijze: ik plooide boordstof dubbel en legde deze tussen de panden en de mouwen. Klaar...(Tip: Wil je T-shirts graag aanpassend, volg dan vooral de maattabel bij het patroon. Wil je liever naaien op de groei, neem dan zeker een grotere maat!)

 Deze lag nog te wachten op de laatste details...


 Een assymetrisch T-shirtje: zowel aan de zijkanten als aan de schouders. 
Meer info volgt in een later blogartikel maar voorlopig vind je HIER al wat meer info (naar beneden scrollen)


Een zalig zittende Roman Tunic in de heerlijkste stof (onmogelijk goed in beeld te krijgen echter) ever! 
Ik maakte deze al een tijd geleden maar was niet tevreden over de manier waarop ik de rek in de taille bevestigd had. Nu deed ik het over met ouderwetse Elastische Rimpelband uit een doosje dat ik scoorde tijdens een uitverkoop van een authentiek ouderwets naaiwinkeltje... 


G E W E L D I G!!! Je stikt de rimpelband daar waar hij moet komen en trekt daarna de rimpeldraden zoveel aan als nodig.
Ik weet niet of dit tegenwoordig ook nog te koop is? Het lijkt wel een beetje op band die bovenaan gordijnen bevestigd wordt om deze te laten rimpelen...  Wat gebruik jij om te rimpelen?

Wil je zelf ook in je chaos vliegen maar voel je één of andere remming, aarzel niet om even te roepen. Ik moedig je graag aan. Waar ik zelf gelukkig van wordt, wens ik ook een ander toe ;-). Ik ga volop voor de nominatie voor "patroonheilige van de polygaamnaaisters"!!!!! 
P.S.: Wil je er nog niet meteen in vliegen maar wel perspectief? Schrijf je dan bv. in voor een naaiweekend. Wij organiseren er één met ons naaiweekend: open to all! Voor meer info: HIER.Enkele gouden (boerenverstand)tips die Winny geeft: 
- Het is veel handiger om snel en efficiënt aan de slag te gaan als je alles wat je nodig hebt voor het naaien in één ruimte legt en dus niet verspreid over heel het huis. (Klopt als een bus, merk ik nu ik mijn naaiplekje in gebruik heb!)
- Koop alleen stof als je er een project voor hebt en niet omdat je het een mooi stofje vindt. De kans dat je het dan gebruikt, is veel kleiner en als je er dan toch een project voor vindt, is het misschien ook niet groot genoeg voor wat je er mee wil maken. (Mmmm, klopt wat mij betreft voor een heel groot deel maar soms ook niet (hahaha)).

Naaisgroetjes van TinneV (en haar troepen ;-))

22 opmerkingen:

 1. Hihi ik ken dat ik heb deze maand ook geprobeerd wat weg te werken maar ik moet toch nog zeker twee stuks afwerken 😂

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb meestal niet zoveel UFO's liggen, ik kan het niet echt verdragen om iets niet afgewerkt te hebben. Ik had wel een stapeltje onafgewerkte dingen, maar die heb ik uitiendelijk in de restjesbak gegooid wegens hoogstwaarschijnlijk al extreem te klein.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan het eigenlijk ook niet verdragen maar het gebeurt telkens gewoon. Het vraagt heel veel discipline om die tendens te keren ;-) maar ik ga er voor ;-).

   Verwijderen
 3. Ik ben zoals Marjolein, ik heb zelden UFO's liggen. Onlangs vond ik een geknipt stofje in een naaiboek en dat ligt er nog wel (maatje 2 jaar voor een meisje, dus hier zeker niet meer van toepassing) en voor mijn schoonzus haar dochtertje moet ik ook nog steeds iets maken, maar ze stuurt de BO maar niet door, dus kan ik niet verder. Wat ik wel doe is soms ineens 5 dingen knippen en ze daarna allemaal in elkaar naaien. Nu mijn machine binnen is voor onderhoud heb ik ook wel de kans aangegrepen om nog es orde op zaken te stellen in de stoffenkast (ik legde ze nu volgens grootte, makkelijk!) en nu liggen er alweer 3 shortjes voor Noa geknipt, en een pyjama voor elk; van zodra mijn machines terug zijn kan ik er dan weer invliegen. Tenzij ik iets niet in huis heb, kan ik ook zelden stoppen met een onaf project. Zo'n Billie zonder halsboord, die MOET af. En dan ga ik wel es te laat slapen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, jij bent echt de queen of discipline he ;-). Ongelooflijk hoe jij je organiseert! Zo goed zal ik nooit worden maar ik doe flink mijn best om me te beheersen en niet teveel tegelijk te willen!

   Verwijderen
 4. Ik heb door den band ook niet al te veel ufo's in huis maar omdat ik in april al wel vanalles had geknipt en ' vergeten'was dat ik een communie had en dus plots andere prioriteiten had, heb ik nu wel vanalles liggen. Bij mij moet alles in mijn ikea karretje kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel wat liggen hebben, is op zich niet echt een probleem he? Tenzij je er "gek" van wordt... En dat was stilaan wel het geval bij mij.

   Verwijderen
 5. Wauw super gewerkt! Wat een voldoening zoveel projectjes af en niets hebben liggen.
  De ufo's vallen hier goed mee. Het zijn de herstellingswerken die enorm ophopen. Ik haat het en ik haat de hoop. Misschien toch eens aan beginnen zodat die weg is ��
  Naaiplekje ziet er goed uit! Ik wens je er veel uurtjes naaiplekje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zalig. ik heb stiekem hier en daar nog wel ergens iets kleins liggen hoor ;-). Op één van de Billies moet ik nog flocken en het radiootje moet nog dichtgenaaid worden met een (euch) blinde steek ;-). Misschien moet je een namiddag samen met een naaimaatje herstellen? Dat is zoveel gezelliger. Ik was al eens aan het bedenken een herstellingsdagje te organiseren ipv een naaidag. Lijkt me wel tof ;-)

   Verwijderen
 6. Wat een geweldig mei maand heb je er van gemaakt en wat een resultaat: Prachtig naaiplekje en leuke eindproducten. Teveel hebben liggen heeft denk ik veel te maken met her creatieve proces. Ik ga in oktober samen met iemand anders een sew along doen voor de kerst. Ik heb nu al van alles verzameld om straks aan de slag te kunnen gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik ben echt wel heel tevreden. En inderdaad, dat creatieve proces gaat soms serieus met me op de loop. Allemaal goed en wel maar het moet leuk blijven he ;-). Die sew along klinkt heel gezellig! dat zijn heerlijke momenten om eens gezellig en efficiënt door te naaien eh?

   Verwijderen
 7. Amai wat een boterham. Jouw nieuwe naaistek ziet er alleszins leuk en proper uit. Fijn gedaan van Tine.
  En die UFO's, hoewel ik een voornamelijk monogame naaister ben heb ik er ook zo'n aantal. Maar ik haat UFO's. Terug inpikken op zo'n vervlogen idee. Meestal geraak ik ook - al dan niet reeds uitgeknipte - patroondelen kwijt.
  Maar een goede maand voor jou! Dikke duim ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, liefste Kim, het spijt me... Maar waar ik je vorige keer nog onderbracht in een andere categorie vind ik dat je alsmaar meer thuishoort bij de verborgen of ontkennende polygame naaisters hoor... Misschien moet je het toch echt eens beginnen onder ogen te zien!!! ;-))) En bedankt voor de duim, ik gaf mezelf ook een dikke speekmedaille ;-)

   Verwijderen
 8. Hier meestal geen UFO's, die moeten eerst af :-). Maar ik ben wel een tikkeltje jaloers op jouw naaiplekje, daar droom ik toch nog wel van. Helaas zal het moeten wachten tot de kids hun speelplek afstaan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, kan het echt niet ergens bij? Meer dan dit heb ik ook niet hoor.ikeagewijs alles netjes opgebouwd 😊

   Verwijderen
 9. Wahahahahahaha, naar aanleiding van dit bericht dacht ik eens mijn 'vakske' te sorteren - aka de duistere donkerten van de kast waar mijn projecten-in-wording liggen. Ik telde niet maar moest gewoon keihard lachen. Voila, nu is het aan u om me ergens in te delen #schaterlach #ergmoeilijkzaldatnietzijn

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauw! Ik heb geen UFO's Ik ben nogal een ongeduldige naaister en kan nooit wachten tot iets af is. Zo heb ik we al eens wat dingen verprutst door niet te willen stoppen als ik al te moe was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. geen enkele UFO??? Ook niet stiekem ;-). Ik ben ook heel ongeduldig ;-) maar dan vooral in de zin van: ik kan niet wachten tot ik aan het volgende kan beginnen ;-)

   Verwijderen
 11. O ja, ufo's, te veel, altijd, hoe hard ik ook mijn best doe. Ik ben nu ook aan inhaalbeweging bezig, mag van mezelf aan niets nieuws meer beginnen voor ik ze allemaal weggewerkt heb - ahum, dat er al een patroontest zich ertussen kwam wringen, daar zwijg ik dus maar even over...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dat is dus zo herkenbaar... Hier staan ook enkele patroontesten te dringen en ik moet echt neen zeggen maar ik voel dat dat misschien niet gaat lukken ;-). En oh, nog zoiets interessants dat op me afkwam en waar ik echt niet anders dan "ja" op kon zeggen... Dus, nu moet ik proberen tijd te vinden om mijn naaisel waar ik nu aan bezig ben echt wel af te krijgen. Maar krijg jij stress van je UFO's of vind je het eigenlijk niet erg?

   Verwijderen

Bedankt voor je reactie!