woensdag 21 juni 2017

#mysummer2017sewchallenge💪 #buttonholefear😱 #giveaway

Geen betere momenten om je naaidemonen aan te pakken dan de zomerperiode! Je hebt meer tijd, voelt je meer ontspannen en de avonden duren eindeloos ;-). En, het beste van al: eens overhit, ben je zo weer afgekoeld in het zwembad...
Ik heb knoopsgatenvrees. Vooral omdat die gaten pas op het einde in je naaiwerk geslagen worden... Op het einde zeg ik je! Je denkt dat je klaar bent en dan kan alles nog volledig in de soep draaien!
Effe billen bloot: de enige die ik met mijn machine maakte zijn de deze.


Daarna deed ik het met de hand (Candyjurk uit DEZE post)...


, zocht ik mijn toevlucht bij Kamsnaps (Polinajurk uit DEZE post)... 

of nestelogen (die er gewoon weer uitvielen. Tip: extra verstevigen met restjes katoen).

Van naaisgeriefTine moet ik nog dit jaar een jas genaaid hebben. De stof vond ik al in de kringwinkel... Het patroon moet nog gekozen worden maar ik ga er van uit dat er knoopsgaten aan te pas komen. Kamsnaps zijn geen goed alternatief in deze... 

Ik ga dus aan de slag... Ik moet van mezelf. Mijn Calvinistische ingesteldheid zegt dat op het noeste werk gemak mag volgen: eens ik het kan, mag ik me weer op de kamsnapdoos storten! Ik ga meteen voor het moeilijkste: rekbare stof én dikkere mantelstoffen! Tine zal me coachen beloofde ze...

Mijn enige knoopsgaten deed ik tot nu toe met mijn "oude" Brother Innovis10. Met mijn "nieuwe" Bernina 930 uit 1986 deed ik het nog nooit! Ook dat wordt nog een zoektocht...

Doe je mee? 
Wat is jouw naaiuitdaging? Verslaan we jouw demonen samen? Of course we can! 

Give away!!!!
Hard werken, wordt beloond... Van Deborah van Cas&Nina mag ik...
(1) een handig dingetje (een kind kan er mee werken dus geen uitdaging!!) wegschenken: rimpelband naar keuze in de lengte die je nodig hebt om...
(2) een meter zelfgekozen stof uit haar Cotton+Steel collectie  te verwerken.  
Meer info over het gemak en het gebruik van rimpelband vind je in  mijn vorige blogpost.

Wil je kans maken op het pakketje (wordt binnen België of naar buurlanden verzonden)? 
1. Laat hieronder een reactie na met jouw naai-uitdaging en je plan van aanpak. Heb je tips voor anderen of mezelf? Ook deze zijn zeer welkom!!! Je kan je vordering delen en de mijne of die van colleganaaisters op Facebook volgen en steunen. Via die weg repost ik immers jullie uitdagingen en kan je lezen hoe anderen jouw uitdagingen zouden aanpakken.
2. Zet er bij welk stofje je zou kiezen als je wint.
3. Je krijgt extra winstkansen als je in sociale media verwijst naar deze uitdaging met #mysummer2017sewchallenge én @naaisgerief_tinneV (op Instagram) of @naaisgerief op Facebook zodat ik je kan vinden.
(Wil je reageren maar heb je geen Googleaccount? Geen nood: je kan via OpenID onder je eigen naam een reactie plaatsen! Reageer je als anoniem, zet dan wel je naam in het bericht?)

Ik maak de winnaar bekend op 16 juliNaaisgroetjes van TinneV

PS: Davina van de blog Woohoo!by Davina organiseert al een tijd "blogmeet en sewchallenges"naaiuitdagingen. Hier blijf je voortdurend uitgedaagd om uit je comfortzone te komen. Heb je een blog en nteresse? Hier vind je meer info: facebook. (zelf naaide ik zo mijn eerste tas en paste ik een patroon creatief aan)

102 opmerkingen:

 1. Mijn uitdaging blijft werken met elastisch biaisband en elastisch paspelband. Hoe ver rek ik het uit zodat het perfect zit en zit het overal wel gelijk. Trial and error is mijn plan van aanpak. Zo verdwijnt er wel eens een half kledingstuk in de prullenbak, helaas. Jouw tip om te werken met een stuk boordstof ipv elastisch paspelband ga ik zeker eens uitproberen. Dst zag er heel mooi uit. Het stofje jubilee balloons vind ik prachtig en zou perfect zijn voor een verjaardagsjurk voor de dochter die 30 juli jarig is. 😀

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goei plan: gewoon leren uit proberen ;-). Benieuwd wat je vind van de boordstofpaspel!

   Verwijderen
 2. #schaterlach - dat begint hier trouwens een traditie te worden, dat ik luidop zit te gieren als ik bij jou kom lezen ;)
  Als tip; kaarsje branden, stickvlies gebruiken, extreem traag stikken en rustig blijven (en onthouden dat je een knoopsgat altijd kunt tornen zolang je het niet open maakte). Wat uitdagingen betreft; ik ga mezelf iets zwembaars maken - je merkt wellicht al op dat ik mijn opties open houd ;). Over 1 maand vertrek ik op vakantie, dus euh... hebben we gelijk mijn deadline hé. Hop hop, we gaan ervoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :-) En dan te bedenken dat ik BLOEDserieus ben :-)))) Dat van het altijd terug los kunnen tornen, haalt ineens wel wat druk van mijn schouders!!!! Ik was het effe vergeten... Plots komen herinneringen boven van mijn tweede (en bijna enige) knoopsgat dat ik maar niet op de juiste plaats wou komen! Het zat te hoog, te laag, te links en te rechts!

   Verwijderen
  2. En mmm, iets zwembaars... Voor jezelf? Wat is juist de uitdaging: het maken of het dragen?

   Verwijderen
  3. Tijdens het lezen besefte ik hoeveel demonen ik precies al overwonnen heb; een blinde rits jong, dat gaat op automatiek, net als die knoopsgaten waar ik ooit een heilige schrik voor had (echt zunne!). Nu hou ik wel van die knoopsgaten, hoewel het altijd wat spannnend is - vooral dan bij een jas. Maar als het niet lukt met de automatische functie (toegeven, waar toch vaak wat aan mankeert), doe ik het vaak old fashion. Want, en dat meen ik écht, je kunt altijd tornen en opnieuw beginnen zolang je ze niet open maakte.
   Zwembaars voor mezelf, hahaha, de uitdaging zit op velerlei fronten; de stof (spandex, seriously, dat woord zegt alles al), de glibberigheid en niet te stikken-heid van de voering, het ding zelf maken, het dragen en of ik het dan al dan niet ga bloggen.

   Verwijderen
  4. Je vergat nog een uitdaging: eens je al je moeilijke beslissingen genomen hebt én alles tot een goed einde gebracht hebt: iemand kiezen om de foto's te laten nemen!!!!

   Verwijderen
  5. Hahaha, meneer Khadetjes is hier standaard slachtoffer van dienst #schaterlach. Ik geef hem het fototoestel in orde en zeg 'm dat ik tegen het einde van het verlof een vijftigtal foto's moet hebben en ik hoop waarachtig dat er dat een stuk of vijf schone tussen zitten ;)

   Verwijderen
 3. Mijn uitdaging is dezelfde als die van jou: knoopsgaten! Brrrr! Ik ontwijk alles waar een knoopsgat in moet, of ik gebruik inderdaad kamsnaps. Nestelogen waren een drama in rekbare stof tot ik ontdekte dat wanneer ik Decovil er tussen gebruik, de nestelogen prima blijven zitten. Hoera!!
  Wat ik prachtige stof vind van Cotton+Steel is - Xoxo AQUA gold metalic. Feestelijk en vrolijk!
  Groetjes Marleen Bakker

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kan je altijd lid maken van onze groep blogmeet en sew Challenge als je geregeld eens goed wil uitgedaagd worden. 😊 die dots metallic Gold rose vind ik wel een uitdaging om er iets voor mezelf uit te maken. Mijn uitdaging is momenteel gewoon zo veel mogelijk stofjes opwerken zodat het niet zo opvalt dat er veel bijkomen. 😁

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, dankzij jouw groep (ik zette hem meteen bij in het blogbericht ;-)) pakte ik al wel wat aan... Deze knoopsgatenvrees is echter niet iets dat ik in één kledingstuk kan aanpakken, het is een proces dat ik aan moet gaan ;-). En volgens mij ben jij, racemachine zijnde, mega goed bezig met je naaiuitdaging ;-)

   Verwijderen
 5. Ik voel wel wat voor de cotton + steel - dots metalic gold rose! Mijn naaiuitdaging = een boekentasje voor de dochter maken en dat zo geduldig mogelijk doen (geen snelsnel werk leveren, maar de perfectie proberen benaderen), daarbij wil ik ook wel eens een Ole van Zonen09 of Cicero van Sofilantjes maken. Dat blijf ik maar uitstellen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, een boekentas... dat is ook nog eens een uitdaging. Damn, ik kom hier het één en ander tegen waar ik ook al een tijd tegen aan loop... Maar zo'n vestje, dat is echt iets om op een naaiweekend te doen. Ga je niet mee ;-)?

   Verwijderen
 6. Ik heb het net op insta gepost. Blinde rits inzetten! Vandaag toevallig de eerste keer gedaan en gelukt. Heel op mijn gemak en volgens de uitleg van LMV gedaan. Wil ik vaker proberen want ik vermoed dat het beginners geluk was 😁
  De xoxoaquagold metallic vind ik prachtig! Tip: niet laat op de avond aan iets nieuws beginnen maar als je er klaar voor bent om er rustig aan te beginnen! Knoopsgaten vind ik niet moeilijk 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben zo trots op jou ;-). En wat is jouw raad ivm knoopsgaten???

   Verwijderen
 7. Mijn uitdaging voor deze zomer is een gewone rits inzetten... Ik wil heel graag een luiertas maken voor een collegaatje die bevalt begin oktober, maar zie er tegenop om er aan te beginnen omwille van de rits. Dus weet ik wat gedaan deze zomer, ritsen inzetten om te oefenen ! Op de planning staat reeds een trui met ritsen opzij, een bomber jack en een kaptrui met rits. Daarna wil ik nog overschakelen op een toilettas voor manlief en hoop ik klaar te zijn om aan de luiertas te beginnen :)Waarvoor ik het stofje 'XOXO Aqua gold metallic' wel een mooie stof vind !
  Succes met de knoopsgaten ! Eerst maken op een proeflapje en voorzichtig zijn bij het openen ! Best altijd speldjes steken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow, jij gaat de uitdaging wel echt aan zeg! Wat een strakke planning... Dat kan niet anders als goed aflopen, op den duur ;-). Al bij al valt zo'n rits trouwens wel mee. En als ik je een tip mag geven: zoek eens naar een Prym Lijmstift! Dat is het hulpmiddel voor een goed ingezette rits!

   Verwijderen
 8. Hemden naaien is nu niet echt mijn ding. De kraag, de mouwen en dan de knopen.
  Vorig jaar had ik zo bijna een mooi hemd, voor mijn man bijna verprutst door de 2 eerste knoopsgaten aan het verkeerde pat te zetten. En ergste, de volgende dag was het het communie feest. Dus moest in orde zijn. Maar eind goed al goed. Heb het kunnen verdoezelen onder de knopen.
  Nu heb ik dit jaar gestart met een hemdje voor kleinzoon en weer het cliff hemd voor mijn man. Beiden goed gelukt maar wel met begeleiding in de naailes.
  In de vakantie ik nu zelfstandig een hemdje voor kleinzoon maken en hopen dat mij fobie voorbij is.
  Ik kies het groene stofje met varens. Vind het super

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, hemden... dat is inderdaad niet het makkelijkst... Je bent al wel een eind gevorderd in het aanpakken van je demonen! Ik maakte ooit een hemdjurk met staander enzo maar het eindresultaat was verre van perfect. De dochter is toch mooi mee ;-). Ook hier de tip van de Prym lijmstift: heel handig bij staanders!

   Verwijderen
 9. Ik vind een gesmokt jurkje altijd heel mooi, maar ik durf er niet aan te beginnen.
  Plan van aanpak is denk ik net als bij alle andere lastige naaiprojecten gewoon beginnen en evt een filmpje online zoeken.
  Jubilee gold-rose lijkt me daar heel schikt voor en een goede motivatie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, smocken is een uitdaging maar las je dit al? http://naaisgerief.blogspot.be/2017/04/de-liz-jurk-uit-la-maison-victor-in.html. Trouwens, de elastische rimpelband die je kan winnen (of gewoon kopen natuurlijk) is echt een mega goed hulpmiddel!

   Verwijderen
 10. mirjam ter maten21 juni 2017 om 22:16

  Mijn grootste naaivrees is een polokraag!! Ik vind het zó leuk staan maar het lukt me niet om het logisch op mn jurk te naaien.... met dit rimpelband heb ik nog nooit gewerkt maar het lijkt me ideaal om de taille perfect te krijgen in mn jurken ��
  Met welk stofje wordt een uitdaging, ik zie er teveel om uit te kiezen, maar ik denk de groene! Uiteraard voor een jurkje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Polokraagjes... Check. Kan er ook nog wel bij op mijn lijstje ;-). Maar met een goeie handleiding kom je echt wel ver. Ik post je uitdaging zeker op in de Facebookgroep en hoop daar zo wat info voor je te vergaren ;-)

   Verwijderen
 11. Ik twijfel al lang om hemdjes te maken, die kraag, die manchetten, en idd die knoopsgaten. Tot nu toe loste ik het kaatste op door kamsnaps te gebruiken, korte mouwen te naaien en een sportieve kraag te kiezen. Hoe los ik die terughoudendheid op: ik kocht een goed patroon en begin er op een goede dag deze zomer aan...met 4 kleinzonen zal ik me wel moeten specialiseren! Indien ik zou winnen, zou ik de Racoonstof wel zien zitten! Die rimpelband zou ik gebruiken voor een jurkje, voor mijn enige kleindochter. (O, wat naai ik graag jurkjes...) Bedankt voor de uitdaging!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed zo... Misschien die "op een goede dag" nog wat specifiëren en dan... hop... ,:-). Succes!!!

   Verwijderen
 12. Ben prof maar een metertje stof kan er altijd nog wel bij hoor. Mijn grootste angst is ( gelukkig nog nooit voor gehad), dat als ik met een trouwjurk bezig ben en de lengte afgemeten heb bij de pas, ik de jurk alsnog te kort afknip....want Tja, wat er af is kan er niet weer aangezet worden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh jee, ja, dat zou echt een ramp zijn... En dan met dure stof enzo... Maar blijkbaar ben je prof genoeg om dat soort miserie te voorkomen ;-). Kan je je naam nog achterlaten?

   Verwijderen
 13. Lol, ik sukkelde vandaag ook met knoopsgaten...een boel mislukte gaten op m'n proeflapje om dan, al bibberend, er toch maar aan te beginnen op het hemd... Al bij al behoorlijk gelukt, geen schoonheden, maar ze kunnen ermee door...:-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En als ik zou winnen, ga ik voor de jubilee-gold...wat een heerlijk stofje ziet me er dat uit!

   Verwijderen
  2. Super!!!! Het is eigenlijk al niet meer echt meer een mega uitdaging dus ;-).Megagoed jong ;-)

   Verwijderen
 14. Oh ja zeker knoopsgaten! Ik blijf het voor me uitschuiven en blijf kamsnaps indrukken!
  In september op workshop naar zonen 09, daar wil ik een Larsjas maken voor mijn kleinzoon, en dan zou het wel handig zijn als ik eindelijk die knoopsgaten kan maken! 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Héél herkenbaar. Mijn grootste naaivrees is ook knoopsgaten maken! Mijn naaimachine en ik worden het er maar niet over eens. Uit wanhoop heb ik dan maar geleerd hoe je een rits inzet (ook zo'n naaivrees, maar nu enigszins overwonnen), dus nu moet er ik toch eens aan... Want ja, als ik dan zo'n rimpelband zou winnen is het natuurlijk wel een pré de openingen voor zo'n strikkoordje als op het linkerplaatje te kunnen maken ��
  Wat een stofje betreft: van de Jubilee Strings word ik erg blij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat doet je machine dan om je tegen te werken? En overwon je alle ritsenangst? ritsen in tricot, blinde ritsen enzovoort?

   Verwijderen
 16. Als je een supermooi stofje heb en je merkt dat je het patroon verkeerd aan de stofvouw hebt gelegd waardoor de tekening helemaal verkeerd zit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dat is echt merde!!!!! De uitdaging bestaat er dus in om op voorhand alert genoeg te zijn ;-)

   Verwijderen
 17. Ik ben nog een beginnende naaister dus heb nog heel veel naaivrezen!
  Op het moment vermijd ik alle patronen met knopen en ritsen.
  Gelukkig heb ik een lieve collega waarbij ik al een paar avonden ben geweest om heel veel te leren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat deed ik dus eerst ook, nu ook nog een beetje maar soms moet het. Ik ga een patroon testen, met knoooooopen. ajaja

   Verwijderen
 18. Hallo, ik zou ook zo graag een smock jurk Willen Kunne maken maar enkel langs de voorkant... ik heb eens gelezen dat je de elastiek rond je spoel moet winden maar heb maar schrik. Dat men naaimachine dat gaat opeten ipv rond men stof gaat nestelen.... ik zou eerder vals spelen en via elastiek langs de achterkant het kleedje laten rimpelen? Ik.denk als ik de.stofjes laat zien dat de dochter voor de gouden bolletjes zou kiezen en aangezien ze al zo veel roos heeft zpu ik voor groen gaan dus ideale combi niet? Aqua gold.
  Zo een rimpelband zou mij gevecht met men machiene miss wel verhelpen
  😉 vrede tussen hem en mij... Groetjes an segers

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, rimpelband is zeer geliefd bij naaimachines maar zag je deze post al: http://naaisgerief.blogspot.be/2017/04/de-liz-jurk-uit-la-maison-victor-in.html? Vriendinnetje Stella vindt smocken zelfs leuk!!!

   Verwijderen
 19. Hmmm....mijn eerste reactie is zo te zien niet doorgekomen.
  Ik heb meerdere uitdagingen : mijn eigen voorraad verder verwerken....
  En broek voor mezelf naaien.
  Ik heb het moeilijk met kragen...met de gulp van een broek.
  Maar bij alles wat 'rits' heet....is de angst groot. Ik vertoon dan ook een 'rits-ontwijkingsgedrag'.
  Wat bij mij moeilijk gaat bij ritsen is het naaien van de bovenkant in een gevoerde jurk bijvb. Ik wil die dan wel perfect. Lukt niet zo goed. Ik ga het dus uit de weg. Mocht ik winnen...dan graag de black and white raccoon.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En, welke uitdaging wil je eerst aan gaan nu? ;-). Ik zou ooit ook wel eens een echte broek willen naaien... en een jas... en... Dus ik doe met je mee ;-)

   Verwijderen
  2. Momenteel geen , TinneV , Het begin van juli is hier een doorgaans een opstapeling van onverwachte en steeds verschuivende activiteiten. Eens de rust weer in huis is , hoop ik een jurk met rits in het bovenpand te kunnen naaien.

   Verwijderen
 20. Ik heb wel een paar dingen waar het angstzweet bij uitbreekt als ik er aan begin. Elke (blinde) rits, knoopsgat of andere dingen die ge moet inslagen blijven stressy. Dit weekend eindelijk de tweelingnaald overwonnen jeej!!!

  Ik vind het XoXo Aqua gold wel een tof stofke :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed zo, tweelingnaaldenangst moet je inderdaad overwinnen. Er is niks aan ;-))). En die andere lastige dingen, lukken die uiteindelijk altijd wel?

   Verwijderen
  2. bwa meestal :) de tweelingnaald en ik zijn wel vriendjes aant worden :)

   Verwijderen
  3. Ik ben ontroerd over deze prille vriendschap ;-)). Koester ze en haal die tweelingnaald vaak boven!!!

   Verwijderen
 21. Sinds mijn nieuwe naaimachine hou ik van Knoops gaten. �� Dus hoop dat jou machine ook ineens gemakkelijk gaat gaan!
  Ik moet niet echt iets nieuw maken maar mijn challenge: de bestellingen en ufo mand helemaal wegwerken. Het loopt uit de hand! Dus dat wordt mijn challenge!
  Ben benieuwd naar de anderen te horen!
  Ik wil graag de Lille stof in donkerblauw winnen. Zie er de ideale rok in voor mezelf!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het met herstellingen zijn natuurlijk 😀

   Verwijderen
  2. Hoe staat het met de afwerking van de UFO's? Vlot het een beetje??? En houden van knoopsgaten??? dat hoor ik graag ;-). Ik kan me er nog niets bij voorstellen eerlijk gezegd maar het klinkt als muziek in de oren dat zoiets KAN! In elk geval: bij mijn "oude" machine zal het niet automatisch zijn hoor. Misschien lukt dat uiteindelijk nog het best ;-)

   Verwijderen
 22. Knoopsgaten zijn hier een beetje in de vergetelheid geraakt sinds de ontdekking van de kamsnaps... Na dat ene jurkje misschien toch eens herpakken :o) Een andere naaiuitdaging voor mezelf is een hemdjurk voor de dochter. Licht angstzweet breekt mij uit als ik eraan denk, maar ze zou er zo mooi mee staan :o) nog beter in de jubilee balloons, denk ik ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dus, die hemdsjurk vrees ga je bij deze aanpakken? ;-)??? eigenlijk is dat toch twee vliegen in één klap want daar zitten wel knopen aan he ;-). of was je van plan om deze te vervangen door kamsnaps???

   Verwijderen
 23. Mijn grootste naaiangst: dingen voor de echtgenoot naaien. Blijkbaar is hij altijd jaloers op de dingen die ik voor de kinderen naai (or so he says...). Maar... hij is nogal, eeeuuuh, kieskeurig (om maar niet te zeggen dat hij "ne moeilijke" is ;-) ) . Mijn grootste angst is dat ik uren werk steek in iets voor hem en hij het dan gewoon niet aandoet. Mijn remedie: gewoon niet aan beginnen aan die naaisels voor manlief.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, en mocht ik winnen, de Kujira & star - fish vind ik helemaal top!

   Verwijderen
  2. Oh, maar wil je deze uitdaging aangaan? Een eenvoudig T-shirt? is dat niet iets? Of waar houdt hij van?

   Verwijderen
  3. of misschien de zwemshort uit La Maison Victor??? die zit toch meestal uit het zicht tijdens het dragen ;-)

   Verwijderen
 24. Hier Sam Gillespie, ik knap af op heel wat naaichallenges; dus was effe moeilijk kiezen welke ik zou vermelden hier en het is beleg geworden, van moment dat ik in een patroon zie 'knip beleg' blader ik door. Het stofje was wel snel gekozen: Magical summer- Unicorn! En nu duimpjes omhoog! Sam Gillespie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Correctie voor het stofje: Cotton Steel xoxo Soft Pink! De Unicorns bestel ik zelf dan wel. �� Sam Gillespie

   Verwijderen
  2. Oh, een beleg... Maar dat is helemaal niet moeilijk!!!! Dat kan ik zelfs ;-) Wat maakt je daar angstig voor???

   Verwijderen
 25. Ik moet nóg veel leren.. ritsen inzetten vermijd ik liever en onbegrijpelijke patroonomschrijvingen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ritsen en knoopsgaten zijn tot nu toe echt wel de top 2 van de naai-uitdagingen, zo blijkt!

   Verwijderen
  2. Ja, onbegrijpelijke patroonbeschrijvingen moeten ze verbieden! Dat lijkt me een uitdaging voor elke nog niet zo ervaren naaister trouwens! Welke uitdaging wil je nu aangaan?

   Verwijderen
 26. Ik wil al maandenlang een shirt met polosluiting maken voor mijn kleinzoon. Maar ik durf(de) er niet aan begonnen. Nu moet ik echt van mezelf de koe bij de hoorns pakken en eraan beginnen. Fingers crossed.
  Ik heb mijn fobie voor knoopsgaten overwonnen door de "sewing gauche". Mijn probleem was de juiste plaatsing van de knoopsgaten. Met de gauche lukt dat nu perfect. Ik vind de white en black bear uit de cotton and steel collectie prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed zo!!!! En houdt me zeker op de hoogte! En ja, die sewing gauche lijkt me inderdaad wel handig... Maar gaat dat niet hetzelfde met een goede lat?

   Verwijderen
  2. Met de gauche kan je tegelijkertijd de hoogte en de "tussenlengte" aanduiden van de knoopsgaten en knopen. En dat liep bij mij altijd faliekant mis. Liep,he, Tis verleden tijd nu.

   Verwijderen
 27. Ow haha dat is wel toevallig! Mijn grootste naaiuitdaging is werken met rimpelelastiek! In de knipmode van mei 2017 staat een jurkje dat ik erg mooi vind. Stof heb ik al liggen maar ik durf er niet aan te beginnen omdat er rimpelelastiek in verwerkt moet worden.. Zelfs de elastiek heb ik nog niet aan durven schaffen. Alles ligt al lang klaar (stof en patroon), maar ik durf het gewoon niet. Mijn tactiek: Gewoon gaan doen!! Ooit... Eerst 10 youtube filmpjes kijken, oefenen op een reststukje en dan gewoon doen.
  En als ik stof zou winnen dan kies ik denk ik voor Jubilee Gold, die ziet er prachtig uit! :) Groetjes Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar, je moet je vooral niet laten tegenhouden door rimpelelastiek! Dat is nu eens echt een mega simpel ding! Echt gewoon doen!!!!! Goeie tactiek van jou ;-).

   Verwijderen
 28. mijn uitdaging is soms om "er eens aan te beginnen"... ik heb de leukste patroontjes uitgeknipt en al klaar liggen, maar dan kom ik het volgende kei-leuke patroontje tegen en begin dit uit te knippen, aan elkaar te plakken,... en zo komt het effectieve maken soms te laat, zodat het uitgeknipte patroontje niet meer de juiste maat is... ;-) Actiepunt: pinterest & Facebook & blogs & nieuwsbrieven even bannen tot er wat moois vanonder mijn naaimachine "rolt" (ik vind het grappig als mensen zeggen dat er weer iets moois vanonder de machine "rolde", bij mij lijkt het nooit zo vlot te gaan dat ik echt kan zeggen dat het "rolde", eerder "vierkant draaide, maar wel nog draagbaar is")

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt als een geval van zwaar polygaam naaien... http://naaisgerief.blogspot.be/2016/06/al-dan-niet-serieel-monogame-polygame.html. Ook dat probleem is op te lossen ;-) http://naaisgerief.blogspot.be/2017/06/polygaamnaaisters-aller-landen-verenig.html

   Verwijderen
 29. Wat leuk om alle reacties te lezen. Ik krijg er spontaan inspiratie van.
  Mijn uitdaging voor deze zomer is geïnspireerd op het vierde seizoen van The Great British Sewing Bee. In de eerste aflevering moesten de deelnemers een T-shirt ontwerpen uit stof met streepjes. Ze moesten over de bias knippen zodat de schuine lijnen pijlen zouden vormen. Ik ben er vooral weg van, omdat je op deze manier de stof er helemaal anders uit kunt laten zien. Voor mij zit de grote uitdaging in de lijnen heel precies laten uitkomen op punten. Nu het langer licht is ga ik er toch eens aan beginnen. Eerst zoeken naar de schuine lijnen en dan mijn patroon knippen. Het wordt een jurkje. Daarna alles voorzichtig met de hand aan elkaar naaien. Lekker in de tuin met een wijntje erbij, is dit een hele leuke uitdaging.
  Mocht ik stof mogen uitkiezen dan ga ik voor de Dots Metalic Gold Rose. Hier staan de lijnen al schuin, dat is wel heel handig dan hoef ik niet over de bias te knippen.
  Liefs Eva

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, heel toffe uitdaging!!! Ik volg je vorderingen (via Instagram) en zal deze ook vermelden op fb... Dat lijkt me ook zeker nog iets om een keer te doen!

   Verwijderen
  2. Hallo TinneV,
   Joepie! Het is gelukt. Er zat veel met-de-hand werk in, maar daardoor lukte het om de lijnen door te laten lopen. De stof heb ik met de punten op elkaar gevouwen en speldjes gezet in de schuine vouwlijn. De patronen heb ik tegen deze lijn geplaatst. De pijlpunten lopen naar beneden. Ik denk dat dit het mooiste is. Door de lijnen, bandjes en colourblokking is het een zeer vrouwelijk silhouet geworden. Het kost wat meer tijd, maar ik kan het iedereen aanraden. Het resultaat is echt bijzonder, ik kan mijn ogen er niet vanaf houden. Blij dat ik dit project aangepakt heb. Bedankt voor de motivatie! Instagram (by_eva_s) heb ik de foto's geplaatst, om het te verduidelijken. Liefs Eva

   Verwijderen
  3. Ik vind het een hele eer dat ik jouw naai-moeder-Theresa was ;-)... Wat een overwinning behaalde jij zeg!!!!! Hoe kan ik je terugvinden op facebook zodat ik naar jou successtory kan verwijzen!?

   Verwijderen
 30. Halsboord bij tricot 't shirt of kruippakjes. Lukt mij niet om ze perfect te krijgen zelf niet na ik die voor de 10de keer los te tornen en opnieuw te beginnen. Pfff

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is iets dat nog goed aan te pakken valt hoor. Heb je al wat handleidingen gevonden? Deze bijvoorbeeld?
   http://madebymamasha.blogspot.be/2011/06/de-xy-files-t-shirts-tricot-en-boordstof.html

   Verwijderen
 31. Mijn uitdaging voor de zomer: een jurk voor mezelf. Ik heb de patronen die ik wil proberen al in april op de kop getikt en wil er echt eens werk van maken.
  Ik wil ook een laptop/schooltas naaien voor mezelf en mogelijk de tutorial voor een rugzakje dat ik ooit maakte uit te schrijven.
  Daarnaast ben ik sowieso van plan om mijn "gotta-use-them-all"-challenge wat nieuw leven in te blazen. Ik heb het idee al een tijdje in mijn hoofd, maar deze zomer moet het dus concreter uitgewerkt worden.
  De zomer zal weer te kort blijken ;-)
  Maar ik moet de jurken echt proberen!
  Wat een stofje van Cotton+Steel betreft: verschillende favoriete met een vleugje bling. maar de XoXo Aqua zou ook bij dochterlief in de smaak vallen. Eén metertje is wat weinig voor selfish sewing. En die stoffen zijn ook gewoon te mooi voor testcases ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Amai, jij stelt je wel veel doelen ;-). Die jurken dus eerst maar? Welke modellekes zijn het?

   Verwijderen
 32. Mijn grootste naaivrees .... pfff, veel te veel om op te sommen. Maar deze zomer wil ik absoluut leren hoe ik op een fatsoenlijke manier een armbeleg van een mouwloze jurk/top moet afwerken. Tijdens het naaiweekend begonnen aan de Dusty top van LMV maar de mouwen .... oh oh oh, dat was het toch echt niet. Na poging twee ziet het er al iets beter uit, maar ik haal alles toch nog maar een keertje los en probeer het opnieuw. Tips zijn dus zeker welkom!
  Btw, jouw tip voor de nestelringen werkt perfect. Heb de hoodie voor mijn dochter perfect kunnen afwerken dankzij jouw restje katoen ;)
  Mocht ik een stofje uitkiezen, dan denk ik dat ik voor de Xoxo Aqua zou gaan. Leuk voor een topje ... kan ik meteen leren elastische biais aan te naaien .... een andere naaivrees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. goed zo! ben je er al aan begonnen ;-) Ik zal je vraag zeker ook eens stellen in de fbgroep van naaisgerief, misschien zit er een gouden tip bij ;-). maar wat vind je er vooral moeilijk aan? Fijn om te horen dat de hoodie weer helemaal ok is!!!!

   Verwijderen
 33. De uitdaging die ik aanga (in de sew challenge van davina) is een polo naaien voor de mdh. Met een heel strikte deadline, te bloggen op maandag 28 augustus ;-)
  En net zoals Davina heb ik mezelf dit jaar de uitdaging opgelegd om meer stofjes te verwerken dan te kopen, zodat die voorraad eindelijk eens wat kleiner wordt. En het lukt me redelijk goed, dus mag ik mezelf af en toe wel eens belonen he, bvb met de Kujira & star - fish ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een mannenpolo, go go go girl! Weet je al welke je gaat kiezen? Je hebt nog wel even he?

   Verwijderen
 34. Zo'n herkenbaar verhaal. Ik naai nu een drietal jaar en heb al veel problemen overwonnen. Maar wat ik echt niet kan zijn paspel zakken. Ik heb dit nu al een aantal keer geprobeerd en het ziet er telkens gefoefeld uit. Eigenlijk zou ik gewoon duizenden keer moeten oefenen op lapjes tot ik het kan. Maar ja, er zijn zoveel leukere dingen om te naaien dan proeflapjes. Een metertje Jubilee Balloons zou hier enthousiast onthaald worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar paspelzakken zijn ook echt niet gemakkelijk... Ik denk dat dat iets dat je eerder onder begeleiding van een ervaren naaister moet leren... Ga je deze uitdaging aan gaan???

   Verwijderen
 35. Ik naai nog maar een paar maanden, maar al bij al lukte het meeste tot nu toe wonderwel... Tot vorige week, voor het eerst iets zonder volledig uitgewerkt stappenplan: een stolpplooirukje met de handleiding van Emma en Mona... De stolpplooien lukten wonderwel (tot daar was de handleiding duidelijk), maar dan... De gewone rits in een rok met voering, ramp oh ramp. Je vindt ook honderd handleidingen voor een blinde rits, maar voor een gewone rits in een rok met voering - Niets gevonden. Dat is nu dus mijn grootste naaivrees... Dat en natuurlijk naaiprojecten voor mezelf...
  voor het stofje kies ik ook maar voor een uitdaging en zie ik in de 'Yours Truly RAccoon' een leuk bloesje voor de meisjes...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een natuuuuuurtalent ben je ;-)). Ik ga mee uitkijken naar een handleiding voor zo'n blinde rits... volgens mij vond ik er al ooit één hoor...

   Verwijderen
  2. Echt, want het is weer zover... Moet een rits zetten in een bomberjas en de uitleg is me veel te basic... :-(
   Dus als je ergens een hint hebt, altijd welkom!

   Verwijderen
  3. Aiai, ik zag net dat Marleen van petrolandmind net een bomberjas postte, misschien kan je bij haar te rade gaan? https://petrolandmint.blogspot.be/2017/07/sound-circle-ikatee.html

   Verwijderen
 36. Knoopsgaten dat zijn mijn beste vriendjes niet maar knoopsgaten in tricot nog minder. Nu wil ik voor onze reis nog een polo maken voor manlief, als testje zal ik eerst nog eens knoopsgaten maken in een pyjama broek voor mij, daar mag al eens een foutje in.
  Ik zou voor die jubilee gold kiezen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yes, ook jij gaat voor een mannenpolo, misschien kan je afspreken met Ivy van hierboven ;-). Kunnen jullie samen deze uitdaging te lijf gaan ;-). Welk model kies jij?

   Verwijderen
 37. Ik ben dol op een uitdaging! Ben momenteel bezig aan mijn tweede Ditte kleedje (16 patroondelen ;) ) en daarna ga ik nog een tweede Dorothy day tripper tas maken, lekker moeilijk maar daar hou ik dus wel van. Goh, waarmee wil ik mezelf uitdagen? ik heb twee meter mooie mantelstof liggen, en ik heb een manteltje waar ik dol op ben en dat ik dus wel zou willen namaken. ik wil het alleen niet uit elkaar halen want het is mijn favorietje. dus het patroon zelf uitknobbelen is een absolute uitdaging. ik ga daar wel de nodige hulp voor inschakelen en tijd voor uittrekken. voorlopig schuif ik dit nog even voor me uit!
  Jubilee strings vind ik een erg mooi stofje. misschien de honey blouse van LMV :) met rimpelband ipv knoopstukjes?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelf het patroon van een bestaand manteltje namaken... Dat is een uitdaging van hoog niveau!!! Hou me op de hoogte als het ooit zo ver komt!

   Verwijderen
 38. goh een uitdaging vinden voor mezelf ... ik daag mezelf nogal continu uit, ik had me dit jaar (sinds april) al uitgedaagd om mezelf elke maand minstens 1 keer voor de camera te zetten heb heb me daar al goed aangehouden. de uitdaging mijn ufo's weg te werken ... die is nog niet compleet maar ik probeer, te uitdaging minder stofjes te kopen ... tja een nieuw rolkastje is er bij gekomen en er is terug plaats (hahaha). Nu echt ik naai veel voor mezelf, voor mijn dochter, zelfs voor man, vrienden van dochter ... maar wat ik nog nooit durfde was voor mezelf eens iets maken in een duur stofje (ala Lotte Martens) omdat ik er gewoon niet in zou durven knippen vrees is ... dus wie me daar een duwtje durft voor geven een mooie jurk voor mezelf om in september mee gaan te werken, mezelf dus iets gunnen in zo een duur stofje ... misschien moet ik het maar eens wagen (het hier schrijven is al de eerste stap)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh Anja, ik heb het gelezen!!!! Nu kan je dus niet meer terug... Heb je al een duur stofje liggen? Knippen is knippen hoor ;-). Het enige dat je kwijt bent is een stof! Denk maar aan al die stoffen die je kocht en die je misschien nooit gaat gebruiken omdat je er te veel hebt ;-)), dat kostte ook geld! Helpt het al een beetje? ;-))). Hou me op de hoogte he!!!! En post je dure stof alvast op Instagram met de #, dan kan je helemaal niet meer terug ;-)

   Verwijderen
 39. wat ik echt echt echt echt zou willen kunnen is men stof laten doorlopen. Ma durf er ni aan beginnen....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sarah, Sarah,... niet aan durven beginnen, das geen excuus hoor! Hop hop, spreek één van uw talloze naaivriendinnen aan, er zijn er vast een heleboel die je met plezier willen helpen!!!!! Jij kan dat!!!!

   Verwijderen
 40. Ik heb eigenlijk verschillende uitdagingen, ik zal met de ergste beginnen :)Ik heb afwerkingsvrees, geen idee of het woord bestaat, maar ik heb het. Ik heb een idee, zoek inspiratie op het net of naaiboekjes. 1x een patroon gevonden teken ik het vol goeie moed uit, neem het over op mijn stof, tot hier toe gaat het goed. Ik naai, volg mooi de instructies en als de laatste hand er moet aan gelegd worden, dan breekt precies het mij het koudwatervrees uit en stop ik, en beland het op de hoop. Hier liggen dus al ettelijke onafgewerkte stukken, ofwel alleen geknipt ofwel al een stuk in elkaar gezet. Omdat de stukken die ik wel al afgewerkt heb, nooit echt goed zijn, werk ik ze niet meer af. Ze zeggen ook meten is weten,.... ik vind dat moeilijk meten op een patroon dus dat is nog een uitdaging

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh Eva! Dringend tijd voor een Ufomaand (http://naaisgerief.blogspot.be/2017/06/polygaamnaaisters-aller-landen-verenig.html)!!!! Je gaat er z'n deugd van hebben. Echt... Niet afwerken zorgt toch voortdurend voor een onvoldaan gevoel... En ja, meten... dat is ook echt wel belangrijk om zeker te zijn dat het eindresultaat past. Maar soms ben ik op dat vlak ook wel laks hoor. En ook geregeld met alle gevolgen van dien!

   Verwijderen
 41. Zoveel uitdagingen. Teveel om op te noemen. Iets afmaken bijvoorbeeld (geldt ook in algemene zin) Zoveel lappen in de kast. Nu heb ik een half af geval waarbij ik uitgegaan ben van een eigengemaakt grondpatroon om op basis daarvan een patroon uit de Knip aan te passen. Met een F-cup is dat nodig. Ik pas en kijk in de spiegel. En nu is het net een ziekenhuishemd. Du moment dat ik dat denk, is de motivatie om het af te maken totaal weg. Maar dan ga ik maar uit van het leerzame aspect ervan om het nog wat positief te benaderen.
  Dan afwerken met mijn nog nieuwe lockmachine. Heb instructieles gehad, maar vind het nog doodeng. Zal ik verder gaan.... boordje gelijk aan shirt met locker. Geoefend op proefje, dat ging goed maar in het echie OMG bibbers. Dus genoeg om aan te werken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ;-), ook voor jou de tip: een Ufomaand! Alles eens serieel afmaken ;-) vb. http://naaisgerief.blogspot.be/2017/06/polygaamnaaisters-aller-landen-verenig.html! En locken is echt iets dat je leert met veel doen! Ik heb in het begin meerdere lockongevallen gehad en sindsdien ben ik echt wel heel voorzichtig... Succes!!!!

   Verwijderen

Bedankt voor je reactie!