donderdag 22 september 2016

Het geboorteverhaal van een twee-ëige-tassen-tweeling: Leonie1 en 2!

Hier deed ik het verhaal van een blogmeeting... met een staartje...: nl. een "sewchallenge": Ik mocht een collegablogster uitdagen en zou zelf ook uitgedaagd worden. We kregen een persoon door wiens blog we "moesten" uitspitten op zoek naar drie criteria die deze persoon uit haar comfortzone zou jagen... 
Lies (één van de zussen), mijn uitdaagster, sloeg de nagel op de kop! Niet te doen...

Mijn eerste ooit gekochte naaiboek was "Mijn tas". Massa's fantasieën over tassen voor vriendinnen, familie, mezelf had ik... Er kwam niets van... Andere projecten verdreven mijn plannen en er was ook wat koudwatervrees. Tot Lies me een virtuele schup onder mijn gat gaf, want haar criteria voor mij waren: 
1. Aangezien ik vooral kledij zie, zou ik graag hebben dat er een tas gemaakt wordt.
2. Ze gebruikt steeds vrolijke, kleurrijke stoffen. Nu zou het fijn zijn als ze een sobere stof gebruikt
3. maar er mag een "sprankel" in zitten.

Omdat ik nog een aantal projecten met deadlines op het programma had staan, wou ik bijna uitstel vragen... Deze criteria pasten echt niet in mijn plannen... Maar het eergevoel won van het procrastineren ;-)

Het werd een mooi proces... met een, voor mij, bevredigend resultaat.

Ik kreeg steun van meerdere mensen om me heen ;-) en de lieve Ann van GalleryFabrics in Antwerpen (Dit weekend 15% korting wegens de Dag van de Klant) zocht voor mij stofjes uit... Ze nodigde me uit voor een bezoek aan haar webwinkel (tijdsgebrek weerhield me van een bezoek aan de bakstenen winkel). Online de juiste kleuren zoeken is niet evident dus hielp zij me de mooiste combinaties te vinden.  Vanuit je luie zetel behandeld worden als een koningin ;-). Wat wens je je nog meer!
We vertrokken van enkele canvasstofjes en combineerden met stevig katoen. De kleuren van de bruine tas zijn zeker rustiger dan ik gewoonlijk kies maar de tropische vogeltjes laten het geheel naar mijn gevoel toch weer sprankelen... Ik was er meteen weg van...  Bij uitbreiding ben ik weg van nog veel meer uit de collectie van GalleryFabrics!

Voor het patroon volgde ik de suggestie van medeblogster OmaBea. Zij verwees me naar het model "Leonie" uit "Mijn tas". De hare kon ik als voorbeeld nemen . Handig want ik moest zo nu en dan toch wel eens goed nadenken. Voor meer info over de keuzes die ik maakte en de materialen die ik gebruikte, moet je even wachten tot na de fotoreportage...

Ik breng het spectaculaire geboorteproces van een tas in beeld: het laatste stadium van het creatieproces... Eens je tas van alle onderdelen voorzien is, volgt de bevalling!
De binnen- en buitentas worden in elkaar geschoven... Alle onderdelen (riempjes enz...) worden als het ware in de baarmoeder gestopt en de twee tassen worden aan elkaar vastgestikt... Vol verwachting klopt ons hart... Zal mijn kindje gezond zijn (oftewel: heb ik de instructies wel goed gevolgd???)...


Door dit kleine gaatje moet de zak gekeerd worden... Pittig en heftig werkje... Ach kijk, het hoofdje is geboren...

En plots is ze daar: je nieuwe tas. Nog een beetje verfomfaaid maar onmiskenbaar: ...

Een Tas!
Maar ach... Kijk daar... Het was nog niet afgelopen... Er kwam nog een verassingske achterna... Leonie1 werd gevolg door nummer 2...

 Deze wordt dankbaar door dochter Noor geadopteerd en met liefde in de armen gesloten...


Oef, blij dat ik door de zure appel beet... De eerste (echte) tassen zijn een feit. Mijn herbruikbare broodzak en kussensloopcreatie zullen we maar niet meetellen ;-). Het tassenverhaal is trouwens waarschijnlijk nog niet ten einde, over dat project licht ik je later in! 

Wat achtergrondinformatie:
- Model: Leonie uit het boek "Mijn tas" van Elissana en Fynn. De hartjestas kreeg een bodem, de tropischevolgelvariant niet.

- In het boek staat dat je bij een stof met motief, deze ondersteboven moet leggen als je de draagriem bevestigd... Wel, dat deed ik maar dan staat je tekening ondersteboven als je de tas sluit... Ik deed het dus andersom... Ofwel begreep ik de instructies niet goed ;-).

- Versteviging:
* buitenstof klep, tas en bodem: Decovil
* binnenstof klep: plakkatoen (Vliseline G405)
* binnenstof tas en bodem: Vliseline H640 
Ik gebruikte dus ander dan het voorgeschreven materiaal voor iets meer stevigheid (op aangeven van OmaBea). De tassenband op het achterband stikken werd hierdoor een iets grotere uitdaging ;-).
 - De bruine tas sluit met een verborgen magneetje en de roze met een metalen drukknop. 

En... Lies?
Zelf ben ik benieuwd naar wat Sofie met mijn criteria aanving ;-)!

Wil je nog meer lezen? Superorganisator Davina zette alle uitdagingen van week 1 hier op een rij. Voorlopig kan je deze van week 2 hier vinden: Cartoline, B-naais, Molemieke, Mimaloki, dezussen,  (Lies), Flaflinko, Luckymie, LaviedeladyRose, Hutsepruts, Momfieme en Bijoogappelsien.


Naaisgroetjes van TinneV!
PS1: ben jij een tassenmaker of houdt je het liever bij kledij?
PS2: het stofje kreeg ik en ik gebruikte het met plezier. Het werd dus gesponsord maar ik blog enkel over datgene waar ik oprecht tevreden ben!

24 opmerkingen:

 1. Hoe mooi!! Prachtig gedaan! Om een of andere reden durf ik maar niet aan een handtas beginnen. Heb ooit eens een An-tasje gemaakt en dat is het dan 😄

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel leuk! Ik maak toch liever kledij, maar heb ook al resem tassen gemaakt ondertussen en daar heb je toch ook veel voldoening van hoor, veel meer dan van een rokje of een truitje :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een hele resem nog wel! Daar ben ik nog een eindje van af hoor...

   Verwijderen
 3. Ik heb het boek ook staan, ik kan me precies niet herinneren dat ik er al iets uit maakte... deze beauty geeft me echter zin om het boek nog eens van de plank te halen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dat moet je echt doen... Je gaat het je niet beklagen... Het leuke is dat je door het variëren van je stof meteen weer een heel ander resultaat hebt... En eigenlijk is het ook relatief snel klaar he, zo'n tas. Je moet niet passen enzo ;-). Ik daag ook jou uit ;-)!

   Verwijderen
 4. Wow prachtig gedaan Tinne!! Ik vind vooral die met die vogeltjes de max!! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat stofje is echt wel uitzonderlijk mooi, vind ik... Misschien moet ik er nog maar wat extra van bestellen;-). ik ben ok wel erg tevreden met de combi met het sobere bruin... Maar Noor is wel heel gelukkig met haar roze hartjes hoor;-)

   Verwijderen
 5. Helemaal geslaagd! Ik moet me dat boek ook eens aanschaffen, ik zie plots verschillende prachtige uitvoeringen verschijnen. Ik maakte er een drietal, maar ondertussen doe ik al twee jaar met twee gekochte exemplaren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welke maakte je dan al? En ja, dat boek, daar ben ik wel tevreden over hoor!

   Verwijderen
 6. Heel erg mooi en het verhaal van de bevalling, geweldig! Ik maakte een tijdje geleden de Dotted dream maar ooit gaat er vast en zeker nog eentje volgen uit mijn oude leren jas die ik speciaal daarvoor bewaard heb ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ;-), Ben even gaan zoeken naar de Dotted dream, ook een leukerd om te onthouden! Welke tas wil je fabriceren uit je oude jas?

   Verwijderen
 7. 2 prachtexemplaren Tinne. En je ziet .... moeilijk gaat ook. Des te groter de pluim op je tas/hoed 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi zeg!!! Fijn dat je dankzij deze challenge de stap gezet hebt! Heel tof resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Super goed gelukt! En eens je vertrokken hebt met tassen naaien... Veel werk, maar zoveel voldoening achteraf...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik moet zeggen dat het inderdaad naar mee smaakt ;-). Merk ook wel dat ik nog het één en ander moet leren perfectioneren dus er is nog heel veel groeipotentieel ;-)

   Verwijderen
 10. Goed bezig! Af en toe een tas maken, daar kan je veel voldoening uithalen...!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! En je hebt gelijk, je eigengemaakte tas meesleuren voelt precies wat lichter dan een gekochte ;-)

   Verwijderen
 11. Ooh die Leonie is echt een super patroon. Wat maakte je 2 mooie tassen, Tinne.
  Bij mij gaat het tassen maken in golven - soms ben ik écht in tassen-mood en durf ik wel enkele (grote of kleine) exemplaren maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik vermoed dat dat ook zo wel eens bij mij zal zijn in de toekomst: nu en dan enkele tassen. Wel fijn om te maken...

   Verwijderen
 12. heel mooi gelukt! Die leonie lijkt mij een ideale tas voor elke dag en aangezien je een neutrale stof gebruikte dan gewoonlijk kan ze dus ook gewoon altijd gedragen worden. Want dat probleem heb ik dus met mijn alice tas die ik vorig jaar maakte, ze is superpraktisch maar zo'n opvallend stofje dat ze moeilijker combineert (al trek ik mij dat niet aan).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik ben blij met het feit dat mijn uitdager me liet kiezen voor een soberdere stof ;-) dat maakt inderdaad de combimogelijkheden groter...

   Verwijderen

Bedankt voor je reactie!