donderdag 22 februari 2018

Tutorial: "How to make een gevoerd giletje?"

Heerlijk toch zo'n giletje? Handig het hele jaar door: lekker warm maar toch ook niet té. En gezellig, zeker in een nepbontje ;-). Vooral ook: snel gemaakt! 
Ik leg je uit hoe je zelf zo'n gevoerd/omkeerbaar vestje in elkaar zet. Zelf baseer ik me voor dit fluffy exemplaartje op het patroontje uit mijn vorige post maar eender welk ander patroon kan dienst doen. Je kan zelfs een fluo-hesje overtekenen en dat als basis gebruiken! Zo ben je kosteloos gesteld! 

  • Vooraf: 
- Stofkeuze: kies minstens één niet rekbare stof. 
- Steekkeuze: rechte steken, zigzag om de naden af te werken (of overlock)
- Duw alle hoekjes bij het keren goed naar buiten zodat je een strakke afwerking krijgt. 
- Knip ev. wat naadwaarde terug in de hals en mouwopeningen en geef in rondingen ev. knipjes voor een nette afwerking. 
  • De stappen:
stap 1. Stof knippen:
Knip zowel een achterpand als een linker- en rechtervoorpand uit twee stoffen (stof 1 is bij mij het nepbontje, stof 2 is bij mij het groene poezenstofje).
Teken hiervoor de delen van een fluovest over of gebruikt het patroon van een ander vestje als basis. Zelf liet ik de mouwen van een patroon voor een cardigan weg. Behalve de aanpassingen die ik deed om ook een bomber-caridigan te maken, verbreedde ik ook de schouders een beetje. 

stap 2. Schouders van voorpanden en achterpand van beide stoffen aan elkaar zetten:
Stik de schouders van het achterpand vast aan de schouder van je linker- en je rechtervoorpand met een stevig stiksel (dus geen te grote steeklengte). Doe dat voor beide stoffen. (dit is de rode streepjeslijn op de foto bij stap 3)

stap 3. Stof 1 en 2 aan elkaar bevestigen aan mouwopeningen en hals: 
Leg stof 1 en stof 2 met de goede kanten op elkaar.
Stik de mouwopeningen van stof 1 en van stof 2 aan elkaar vast. (zie rode streepjeslijn)
Stik de hals van stof 1 en stof 2 aan elkaar vast. (zie rode streepjeslijn)Stap 4. Even goed opletten ;-)!: Beide stoffen met de goede kanten naar buiten keren via de de schouders!: 
Neem de linkeronderkant van het achterpand van stof 2 vast en... ... steek deze door de schouderopening tot hij er aan de andere kant weer uitkomt:
Trek zowel stof 2 als stof 1 er helemaal door tot ... ...tot alvast aan de linkerkant de goede kanten van beide stoffen naar buiten liggen (en de slechte kanten dus op elkaar). Als je een dikkere stof gebruikt (bij mijn stof 1 is dat best een spannende en hachelijke onderneming ;-). Je zal nu zien hoe belangrijk het is dat je in stap 2 je stiksel stevig maakt: de schoudernaad komt immers behoorlijk onder druk te staan! 

Herhaal dit voor de rechterkant. 

stap 5. Voorpanden stof 1 en 2 vooraan aan elkaar vastzetten:  
Leg de linkervoorpanden van stof 1 en 2 met de goede kanten op elkaar en stik de naden van de sluitkant van de voorpanden (dus niet de zijnaden maar de andere naad van het voorpand) toe. (zie rode streepjeslijn) Dit stiksel wordt onzichtbaar omdat het aan de binnenkant van beide stoffen zit. 
Als je het vestje wil kunnen sluiten met een touwtje ofzo, is het nu het moment om dit touwtje mee vast te stikken aan je voorpanden. 


Keer beide panden met de goede kanten naar buiten (slechte kanten op elkaar). 
Herhaal voor de rechtervoorpanden. 

Je zit nog goed als op dit moment nog enkel de zijnaden en de ondernaad van je gilet open zijn. 


stap 6. Zijnaden sluiten:
Keer het vestje met de slechte kanten naar buiten en sluit de zijnaden van stof 1 en stof 2 elk apart (dus niet aan elkaar!). De naden ontmoeten elkaar in de oksel van het vestje en onderaan. Je begint aan de oksel of onderaan en stikt de volledige cirkel in één keer toe (zie rode strepenlijn). 
Besef voortdurend dat de uitleg ingewikkelder lijkt dan de praktijk is ;-)! stap 7. Onderkant van de gilet sluiten:
Stik de ondernaad van de gilet toe en voorzie in het midden een keergat van ongeveer 10-15cm.

Haal het vestje door het keergat zodat de goede kanten aan de buitenkant liggen en naai het keergat dicht met een onzichtbare steek (voor deze steek zie vb. HIER).Klaar is kees! Vanaf nu maak je je eigen omkeerbare giletjes met de stofjes die jij kiest! 


Hopelijk is mijn uitleg duidelijk? Laat het zeker weten als je er mee aan de slag bent gegaan! Ik ben benieuwd naar jouw versies... Zelf knipte ik het bontje zo zuinig dat er ook nog een exemplaar voor mezelf in zit!


Naaisgroetjes van TinneV

4 opmerkingen:

Bedankt voor je reactie!