zaterdag 6 augustus 2016

Kleuren-naaien-workshop

Eenvoudig is vaak nog het leukst ;-). Zo bleek toen ik het simpele idee had om wit-zwartstofjes kleur te geven: hier en hier. Er volgden erg enthousiaste reacties tot en met de vraag (van Sandra van MissAnaïs) om een workshop voor kinderen én een ouder (tante, oma, grote zus...) te begeleiden.

Ik doe niets liever dan creatief én met kinderen bezig zijn dus ik sprong maar wat graag op die kar! Dochterlief zag het wel zitten om mee te helpen!

De zoon liet het "shoppen" aan mama en zus over ;-)
Inschrijvingen lieten evenmin op zich wachten! Bovendien wou Marabu zo'n initiatief meteen steunen. Hun enthousiaste medewerker, Bruno, gaf me zomaar een volle zak textielstiften, rechtstreeks geleverd uit Parijs! 

Top-uren vol fun leverde het idee op! Effenaf. Het was echt fijn om de koters zo enthousiast hun eigen stofjes te zien kiezen én dan op hun eigen manier kleur te helpen geven. Trots dat ze waren op hun eigen creaties (bewijzen vind je onderaan in overvloed)!
Terwijl ik daarna de kinderen animeerde...

en, al dan niet gezond, voedde ;-),...


...fabriceerden hun mama's, tante, oma's of zelfs grote zus een kledingstuk mét het zelfgepersonaliseerde stofje.


Intussen deed ik een boel ervaring op met textielstiften en -lijm. Het was een zegen om met de geschonken glitter-textiel-stiften te kunnen werken in plaats van met lijm en glitters. Dat laatste blijft zeker een mogelijkheid maar voor (kleine) kinderen zijn de stiften toch echt wel gemakkelijker. Wil je er zelf ook invliegen: keuze in overvloed

Je kan met stiften met een klassieke stiftpunt (dunne of dikke) aan de slag of met (al dan niet glitter)stiften met een punt die je moet indrukken.

Bij de laatste krijg je een wat natter inktlaagje wat een intenser effect geeft. Doordat deze inkt iets langer moet drogen, is het oppassen geblazen er niet over te wrijven want dan krijg je vlekken. En ik kan je garanderen: het is echt de bedoeling dat je ze niet meer uit textiel krijgt ;-). Een beetje planmatig werken is de boodschap: vb. voor een rechtshandige van links naar rechts en van boven naar onder. Een tekenschortje is ook geen overbodige luxe.
Om zeker te zijn dat de inkt mooi helder blijft na het wassen, was je bij voorkeur je stof vooraf. Na het kleuren is het echt belangrijk de inkt goed te fixeren door erover te strijken.
De 3D-pennen wil ik zeker ook nog eens uitproberen. Lijkt me ook een tof effect te geven: nl. het zorgt voor reliëf op je stof.

Rest me enkel nog foto's te tonen. Volgens mij spreken ze voor zich ;-)
Eén van de jongste kunstenaartjes. Hij had zijn eigen tekenstijl, bijzonder efficiënt en al ;-)Deze meid stak gedisciplineerd veel tijd in haar T-shirt!
Het resultaat loonde dan ook! 

Florian vond de wit/zwartstofjes niet cool genoeg en ging resoluut voor zwart! Zijn stoere broek doet een beetje nineties aan ;-)

Dit pateeke had een grote zus bij die voor haar een T-shirt in elkaar stikte! Hun mama mocht haar assisteren maar grote zus was de kleermaakster van dienst! 

Onze eigenste NaaisgeriefOmaBea bracht bijna haar voltallige kleinkinderkroost mee! 


Ook kroontjesstof leent zich perfect tot inkleuren! 

Luka vond een ideaal tienerstofje in de MissAnaïsrekken.

Terwijl de kleintjes zich vermaakten met strijkparels, papieren vliegtuigjes, balonnetjes en spelletjes, waren de groten creatief met restjes stof! Knap wat ze hier mee deden!


Wat mij betreft, voor herhaling vatbaar... Er staan in elk geval nog wat privéknutselafspraakjes met vriendinnen en kinderen op de planning! Wat denk jij er van? Ik lees je reacties graag!

 Groetjes van NaaisgeriefTinne en -Noor!

12 opmerkingen:

 1. Keileuk gedaan om er een hele workshop rond te maken. Ziet er heel gezellige dag uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was het ook echt! Voor herhaling vatbaar. Je roept maar ;-)

   Verwijderen
 2. Superleuk Tinne en Noor! De foto's tonen dat het een erg leuke werkwinkel was én wat een leuke resultaten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je eigen stofje kunnen opleuken en dan dadelijk de persoonlijke kleermaakster aan het werk kunnen zetten. Keileuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het viel inderdaad in de smaak. Ze vonden het echt tof om een T-shrirt te hebben dat nieeeeeemand op de hele wereld heeft ;-)

   Verwijderen

Bedankt voor je reactie!