zaterdag 11 maart 2017

Sew Challenge: kwartetten is the new twinning (ons gezinsuniform)...Met dezelfde prachtige "petrolblauwachtige" stof kleedde ik het ganse gezin, inclusief mezelf... Voortaan ziet iedereen dat we samen horen als we op stap gaan. Niet dus ;-). Maar voor één keer staat ons ganse gezinnetje eendrachtig op de foto! Het resultaat van een sew challenge... Hoewel het nemen van de gezinsfoto's misschien nog de grootste uitdaging was ;-). Daar kan ik nog eens een tutorial over schrijven: "How to take family photo's when you only have 30 min time between comming home from work and rushing to the kids gym"... inclusief tips over hoe je je kroost in tussentijd nog gevoed krijgt ook!

Barbara, de bezielster van de inspirerende (ze doet me zowaar de optie handborduren overwegen!) blog
Lilliepawillie, daagde me in een "sew challenge" uit.  Deze is een verderzetting van de vorige succesvolle editie "Blogmeet en Sew Challenge", georganiseerd door de creatieve miljoenpoot blogster Davina
Ze stuurde me vanuit het verre Amerika - daar woont het gezin tijdelijk - drie criteria waaraan ik mijn naaiproject moest aftoetsen:  
1. Voor jezelf of voor je man.
2. Een échte uitdaging (vb. een ingewikkeld patroon, iets wat je wilde proberen maar toch niet helemaal durfde...).
3. Met pit op vlak van kleur of stof of detail(s) of een combinatie.
Deze criteria interpreteerde ik ruim... 

Om deze jurk draait het hele challenge-verhaal.


Ik tekende een tijd geleden een (gratis te downloaden) patroon voor een kleedje dat heel gemakkelijk te naaien is en uitblinkt in eenvoud... Een mooie stof volstaat eigenlijk. Ik begon mezelf echter wel heel gemakzuchtig en wat afgezaagd te vinden doordat ik op mijn "luie-wijvenstijl" al te snel terug begon te grijpen naar het basispatroon terwijl er zoveel meer in zit... Variëren kwam er echter niet van. Tot Barbara's criteria me het juiste duwtje in mijn rug gaven. 

Enkele kleine aanpassingen maken de jurk wat pittiger. Kleine aanpassingen die me toch wel wat kopzorgen gaven! Het is er niet meteen aan te zien, maar geloof me! Er kwam heel wat denk-, teken-, knip, drieg- en tornwerk (en gevloek) aan te pas vooraleer ik tevreden was over het eindresultaat!

 - Enerzijds zocht ik naar een manier om de jurk aan één zijde te fronsen. Behalve deze tutorial vond ik niet meteen hulp op internet. Ik kon er echter slechts gedeeltelijk op terugvallen maar het was een begin... Uiteindelijk - met hulp van meerdere naaivriendinnen en veel logisch nadenken - werkte ik met plooien. 

- Anderzijds knipte ik zowel voor- als achterpand door om ze tot één patroondeel samen te voegen tot een schouderpas (ik denk toch dat dit juist naaijargon is?).

Vind je het idee wel iets hebben? Ik schreef een tutorial met meer uitleg over hoe je een jurk eenzijdig kan fronsen en de schouderpas kan creëren (voor de tutorial: KLIK).

De Froy and Dind-stof vind ik zo'n toppertje dat ik er meteen een heleboel van kocht... Genoeg om voor vriendlief een mannen-Billie van Zonen09 (raglan) te naaien,...


een jongens-Billie-exemplaar (raglan met paspel) voor Tijs en...


... nog een rokje voor Noor.


Zeg nu zelf... 


Ook bij het naaien van deze exemplaren, stretchte ik mijn comfortzone enigszins. Criterium 2 van mijn uitdaagster indachtig...  Ik probeerde namelijk netjes te naaien en af te werken. Netjes als in rustig naaien en hier en daar wat te driegen of steunstikseltjes te gebruiken. Allemaal zaken die ik uit gemakzucht of een tekort aan tijd nogal gemakkelijk afdoe als "overroepen" en "niet meer van deze tijd". Al te vaak echter moest ik ondervinden dat haast en spoed... Inderdaad...

Ik illustreer even aan de hand van het genaaide rokje: bij het aanzetten van de rek kreeg ik meestal een erg slordige afwerking aan de binnenkant. Ik stikte immers maar gewoon op het gevoel tijdens het aantrekken van de rek. Nu stikte ik eerst een steunstiksel op een dikke centimeter van de bovenkant van de stof voor de rok.


Dit stiksel gebruikte ik als referentie om de rek recht aan de stof te stikken. Oh, wat een zalig verschil. En eigenlijk niet eens zoveel extra werk...
Nu ik toch bezig ben... waarom niet meteen een  aparte post over hoe ik mijn rimpelrokjes maak?

Zo, Barbara... Ik laat het oordelen aan jou over. Ben je tevreden over de manier waarop ik je criteria interpreteerde? En lieve lezer... wat denk jij?
Benieuwd met welke criteria ik Barbara het vuur aan de schenen legde? Hier vind je haar creaties: GESLAAGD BARBARA!

Wil je weten wat anderen maakten? Via de blog van Davina word je op de hoogte gehouden. Deze blogsters schreven vorige of deze week al over hun uitdaging:
FlaflinkoInspinrationNaaiz Juffrouw KersjesWoohoo by DavinaB-naaisInspinrationSeamsnormal – Lucky Mie – Sewlisi196WensjewatTantefeecrea-vieBij oogappelSien LilliepawillieNaaisgroeten van TinneV

40 opmerkingen:

 1. Heel leuk dat gezinsuniform. Dat blauwig staat jullie goed. De uitdaging een avontuur maar mooi tot een einde gebracht. Knappe creaties !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je ;-). Dat blauwige staat volgens mij echt iedereen goed!

   Verwijderen
 2. ha, ik had u kunnen helpen met het kleedje. Ik heb zo'n patroontje liggen met plooitjes aan de zijkant ( burda style 7305). Dat draait helemaal scheef, dus dat is qua denkwerk, zo zonder patroon, inderdaad niet simpel. en wat is het mooi geworden en een geweldige tutorial.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maakt dat mee! Had ik het geweten ;-). En klopt het een beetje met hoe ik het zo voorstel? En bedankt voor de complimenten ;-X

   Verwijderen
 3. Maar echt zotjes! Hoe gedurfd! De jurk staat je prachtig. En dan draai je je hand er nog niet voor om om ineens heel de familie te voorzien. Petje af! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Amai je hebt de lat wel erg hoog gelegd! Tof zo een gezinsuniform. Misschien moet ik dat nog snel proberen voor we met 4 zijn ipv 3 🙂

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha, een klein extra uniformke zou ook wel schattig zijn volgens mij ;-)

   Verwijderen
 5. ooh zoo lief het hele gezin gematcht en super tof (hou ik in gedachten)
  maar die jurk van u die is zoooooooooo mooi!!!
  Echt geweldig!! merci voor de tutorials !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Supertof gedaan! Bedankt ook voor het patroon met geweldige tutorial! Ik voel precies een kriebel opkomen om dit als eerstvolgende selfish sewing project te kiezen; met zo'n goeie uitleg kan er niks misgaan hè �� En 'kwartetten', haha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, leuk dat ik je kon inspireren! Hopelijk probeer je het een keertje.

   Verwijderen
 7. Echt de moeite waard om op te wachten! Knap gedaan, al had ik niet anders verwacht van u! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super gedaan, en heel fijn dat je je hele gezin samen deed passen. Sterk ook, hoe je de tuniek hebt aangepast. Dit is de mooiste versie ervan die ik al heb gezien!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tinne, ik doe mijn petje af voor u!! Geslaagd?? Amai nog al eens niet zeker!!! Met grootste onderscheiding!! Ik vind het eigenlijk wel keileuk om te zien hoe je je eigen draai hebt gegeven aan de challenge! Is dat niet wat er net zo leuk aan is, dat ieder er compleet z'n eigen ding mee doet? Ik vind je jurk echt de max, ik ga je tutorial zeker pinnen en hoooooooopelijk ook maken want vind het een keiknap kleedje, dat volgens mij ook heel flatterend is voor ieders figuur ;-) Altijd belangrijk ;-) En die t-shirten zijn ook echt knap, heel tof! Ik ben ook volledig zot van di papegaai! En jouw rokjes-werkwijze ga ik eens bekijken, ik had zelfs nog nooit gehoord van een steunstiksel, oeps :-) Een ding kan niemand van jou zeggen hoor, dat jij een lui wijf zou zijn :-) Echt!! Het ziet er prachtig uit allemaal en jullie zien er echt een geweldig kwartet uit zo!! SUPER!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een leuk idee om voor alle gezinsleden iets te maken. De schouderpas in de jurk vind ik erg mooi en een leuk idee. De zwarte boord bij het T-shirt voor je partner doet het erg goed. Het rimpelrokje voor jullie dochter en het T-shirt voor jullie zoon maken het helemaal af. Hoewel alles dezelfde stof en kleur heeft is alles zo verschillend dat het niet opvalt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, gek he... Ik merk het ook. Hetzelfde en toch ook weer helemaal niet!

   Verwijderen
 11. Echt leuk ... met jullie vieren!! :D
  Super geslaagd kwartet ... jullie passen supergoed samen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tinne, petje af voor jouw kleedje. Je weet : de volhoudster wint. P.S.jullie outfits zijn de perfecte dresscode voor mijn housewarmingparty.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel mooi, Tinne! En een geweldig vermakelijke blogpost, haha, jullie zien er niet echt ondervoed uit, dus in between eten op tafel zetten lukt ook nog👍
  Super girl!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Kei tof! Geweldige foto's en ik heb het helemaal voor jouw aanpassingen. Geslaagd!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Holaba! Ineens met tuto's en al! Geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Zo geslaagd dat gij van mij de volgende challenge uwe joker moogt inzetten. Hoera voor je ijver!

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!