zaterdag 11 maart 2017

Een eenzijdig "gefronste" jurk met schouderpas: tutorial.

Ik werd uitgedaagd voor een "sew challenge" en maakte een jurk met schouderpas en fronsen aan slechts één zijde. 

Na enig zoekwerk bleek dat werken met plooien het beste resultaat geeft.

Voor de geïnteresseerden maakte ik een tutorial. Als iets niet duidelijk is of je hebt opmerkingen of geweldige toevoegingen, roep me maar! 

EENZIJDIG "FRONSEN"

Voor het fronsen van een jurk aan slechts één zijde vertrek je van het patroon van een goedzittende jurk (voor rekstof). Best geen al te los model want dan vallen de fronsen in het niet. Zelf greep ik terug naar een jurk waarvan ik het patroon zelf tekende (hier gratis te downloaden).

Overzicht1. Teken een horizontale lijn op het patroondeel van het voorpand, ter hoogte van de taille (of daar waar je de plooien wil). Knip het patroondeel op deze lijn bijna volledig door.
2. Schuif het bovenste deel van het opengeknipte patroon open. Ik koos voor 15 cm. Plak patroonpapier onder het opengeschoven patroondeel. 
3. Beslis hoeveel plooien je wenst (ik koos voor 4) en verdeel deze over het aantal centimeters die je toevoegde (bij mij dus 15 cm). In de tekening illustreer ik dit met slechts 2 plooien. Leg plooien in de averechtse kant van het patroon (bij tekening 3 kijk je dus op de averechtse kant). (een handige manier om plooien te leggen vind je hier!).


Zorg ervoor dat het aantal centimeters (bij mij dus 15) uiteindelijk weggeplooid zijn zodat het patroondeel van het voorpand terug zijn oorspronkelijke lengte heeft. 
5. Houd het patroondeel voor je lichaam en ga na of de plooien liggen waar je ze hebben wil. Knip het patroon bij zodat de taille terug een mooie doorlopende lijn heeft. Plooi het patroondeel terug open. Je zal zien dat het patroondeel een soort van "tandjes" kreeg daar waar je de plooien gaat leggen.
Je kan er ook voor kiezen het patroonpapier niet tot een doorlopende lijn terug te knippen. Dan leg je de plooien pas als je de stof geknipt hebt. Als je er niet helemaal zeker van bent of de plooien in het patroonpapier wel goed liggen, kies je daar beter voor.

Opm.: Nadat je de plooien in je stof gelegd hebt, drieg je ze best vast zodat je ze mooi op hun plaats blijven tijdens het stikken. 

SCHOUDERPAS

Knip zowel het patroondeel van het voor- (tekening 1) als achterpand (tekening 2) door...


... om ze tot één patroondeel samen te voegen zodat je een schouderpas krijgt.

Bij het samenvoegen van de twee delen, is het in eerste instantie belangrijk de hals terug mooi door te laten lopen. Daarna laat je de mouwen op elkaar aansluiten.

1. Stik het linkse en rechtse deel van de schouderpas aan het achterpand vast aan elkaar.

2. Stik zowel de onderkant van het voorpand als de onderkant van het achterpand vast aan de bovenkant van de mouwen. Oh jee, dit klinkt ingewikkeld maar dat is het allerminst. Je recreëert gewoon de vorm van de jurk.

Succes!

Laat je weten als je met het idee aan de slag gegaan bent?


Naaisgroetjes TinneV

11 opmerkingen:

 1. Heel mooi gedaan! En ik vind het stofje ook heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. keitof, en superbedankt voor de uitleg zeg!! Wat een denkwerk inderdaad, wow! Zou ik wrsch zelf nooit bedacht hebben :-) heel heel knap!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zot he, dat zoiets schijnbaar simpel zo'n hoofdbreker kan zijn?!

   Verwijderen
 3. Waw! Dat je dat zomaar even uit je mouw schudde! Heel geslaagd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het schudproces had wel wat voeten in de aarde hoor ;-). Dank je!

   Verwijderen
 4. Reacties
  1. Graag gedaan 😁. Het is een aanrader! De complimenten vliegen rond mijn oren als ik de jurk draag😁

   Verwijderen
 5. Aan diegene die me hier een vraag stelde over het basispatroon van deze jurk: op de één of andere manier heb ik dit bericht gewist! Als je hier toch nog eens komt lezen: ik gebruikte inderdaad de Roman Tunic als basis!

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!