zaterdag 11 maart 2017

Tutorial: Rimpelrokje part 2

Een hele tijd geleden schreef ik een post over het maken van een rimpelrokje. Hoe simpel dat dat is enzo... In die tijd rimpelde ik de stof van de rok nog eerst. Nu niet meer. Ik wil je in deze tutorial meegeven hoe eenvoudig het is om de stof aan een elastiek te zetten, zonder tijd te verliezen aan  het rimpelen.


1. Kies een mooie elastiek en stof (hier koos ik voor een stretch stof, maar hier zie je dat katoen ook perfect lukt!). 
De elastiek moet net lang genoeg zijn om comfortabel rond de taille te zitten en het rokje toch op te houden. 

2. Knip de stof tot de juiste lengte en stik een koker: m.a.w. stik de zijnaad dicht.


3. Stik je elastiek dicht: plooi de elastiek dicht en leg de uiteinden met de averechtse kant op elkaar. Stik de elastiek hier dicht met een rechte steek. Plooi beide uiteinden om en stik langs de goede kanten de uiteinden vast aan de elastiek. Stik met een zigzagsteek nog eens over de naad waar de elastiek aan elkaar gezet is, zodat alles goed vastzit. Als je een bijpassende garen kiest, zie je dit nauwelijks.3. Overlock of zigzag de boven- en onderkant van de stof. Stik de zoom van de rok. Stik op een dikke centimeter van de bovenkant van de stof een steunstiksel met een lange steek. Dit stiksel gebruik je dadelijk om de elastiek netjes evenwijdig met de bovenkant van de stof aan de elastiek te zetten.


4. Verdeel je stof en je elastiek in 4 gelijke delen en markeer de 4 delen met speldjes. Leg de zijnaad van de elastiek en de stof op elkaar en leg daarna de andere 3 gemarkeerde punten op elkaar. Verdeel de stof over de elastiek en speld stof en elastiek aan elkaar vast. Leg bij het vastspelden van de elastiek de onderkant van de elastiek tegen het steunstiksel.

5. Stik vast (met een stretchsteek) waarbij je de elastiek uitrekt langs het steunstiksel. Je trekt telkens de elastiek aan zodat deze gelijk loopt met de stof. Bij het vaststikken laat je stof en elastiek gelijk rimpelen.Niks in z'n eigen en geen rimpeldraden nodig!
Deed jij het al op deze manier? Of, hoe doe jij het?


Naaisgroetjes van TinneV

8 opmerkingen:

 1. hej maar dat is slim zeg!! Dat had ik nog nooit zo gezien of gedaan, maar ziet er kei efficient uit!! Ik heb een kleine hekel aan rimpelen, al is het niet moeilijk. Maar toch, al dat geklooi met draden en juist verdelen van rimpels en al... Dit ga ik zeker en vast pinnen, suuuuuperhandig!! Zeg, en ineens drie blogposts er nog bij zwieren, bovenop de gezinsoutfit, amai!!! Ik ben echt vol bewondering!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt een super eenvoudige manier Barbara, rokske erbij op nen ik en ne gij ;-)

   Verwijderen
 2. Goed gezien! Ik deed het inderdaad met rimpelnaden. Hobbelt de elastiek van het rekken of blijft die mooi plat zitten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die valt mooi netjes hoor... Op de eerste foto kan je dat eigenlijk zien. Of bedoel je nog iets anders? Je moet de rek echt goed aantrekken zodat die goed verdeeld zit over de stof...

   Verwijderen
 3. Ik doe het met Framilon :)
  http://mamadammeke.blogspot.be/2013/10/tutorial-rimpelen-met-framilon.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, daar werk ik soms ook wel mee maar ik vind dat niet altijd zo gemakkelijk... Waarschijnlijk een kwestie van gewoonte en verschillende keren doen? Ik ga in elk geval kijk naar je post hoor!

   Verwijderen
 4. Hoe kies je de lengte van je stof? En de breedte?
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel simpel, ik neem gewoon de breedte die ik tof vind ;-): veel rimpels is breder, minder rimpels is minder breed ;-) Misschien vind je online wel afmetingen maar ik volg die zelf nooit...

   Verwijderen

Bedankt voor je reactie!