zondag 16 juli 2017

#mysummer2017sewchallengešŸ’Ŗ #buttonholefearšŸ˜± #winnaar

Nog maar net had ik HIER mijn naai-uitdaging (knoopsgaten) gepost en naar jullie uitdaging gepolst of er deed zich een opportuniteit voor die ik niet kon laten liggen! Dressme (echt de moeite om eens bij haar te gaan kijken!) zocht teststers voor een cardigan, jawel... mĆ©t knopen... Het eindresultaat volgt zodra deze gelanceerd wordt! Deadlines zorgen voor stress maar zijn tegelijkertijd een prima remedie tegen uitstelgedrag. Het kon dus geen toeval zijn en ik gilde dan ook: "Ja! Ik wil!". 

Zojuist (en neem dat maar zeer letterlijk!) legde ik de laatste hand aan mijn allereerste volledige rij knoopsgaten.Dank je mevrouw Khadetjes voor de relativerende woorden in je reactie onder het blogartikel: "#mysummer2017sewchallengešŸ’Ŗ #buttonholefearšŸ˜± #giveaway"":
"Want, en dat meen ik Ć©cht, je kunt altijd tornen en opnieuw beginnen zolang je ze niet open maakte."
Ze hielpen me! En jawel, ik had het tornmesje nodig hoor. Bij de twee eerste knoopsgaten in de cardigan al! Maar, zoals Zij zei: geen probleem! 

Knoopsgaten op zich zijn een peulenschil met mijn geweldige naaimachine! Niks automatisch maar zo gemakkelijk. Dat is een zegen... Maar dan, het juist positioneren er van... Pfff, dat kostte me bijna de ganse voormiddag meet- en rekenwerk. Heb ik er echt een hulpmiddel voor nodig (de "sewing gauche" waar Hildegarde in haar reactie over sprak) of kan het ook zonder al te veel moeite zonder? Wat zijn jullie ervaringen?

En dan nu: wie wint een meter Cotton+Steel Ć©n elastische rimpelband bij Cas&Nina????

Ik kreeg zo'n toffe reacties! Veel naaisters sukkelen toch wel met knoopsgaten, en dan vooral in tricot. Ritsen, en dan vooral blinde, staan ook hoog op het lijstje van de uitdagingen. 
Verder waren er ook deze (sommigen werden door anderen herhaald zoals het afwerken van iets, biais, stoffen opgebruiken...):
- elastisch biaisband en elastisch paspelband
- iets zwembaars maken
- zo veel mogelijk stofjes opwerken zodat het niet zo opvalt dat er veel bijkomen
- en boekentasje voor de dochter maken en dat zo geduldig mogelijk doen (geen snelsnel werk leveren, maar de perfectie proberen benaderen)
- Hemden naaien is nu niet echt mijn ding. De kraag, de mouwen en dan de knopen.
- een gesmokt jurkje 
- Mijn grootste naaivrees is een polokraag.
- dat als ik met een trouwjurk bezig ben en de lengte afgemeten heb bij de pas, ik de jurk alsnog te kort afknip
- Als je een supermooi stofje heb en je merkt dat je het patroon verkeerd aan de stofvouw hebt gelegd waardoor de tekening helemaal verkeerd zit. 
- Dit weekend eindelijk de tweelingnaald overwonnen jeej!!!
- een hemdjurk voor de dochter. Licht angstzweet breekt mij uit als ik eraan denk, maar ze zou er zo mooi mee staan.
- Mijn grootste naaiangst: dingen voor de echtgenoot naaien.
- Van moment dat ik in een patroon zie 'knip beleg' blader ik door.
- onbegrijpelijke patroonomschrijvingen
-  Een shirt met polosluiting maken voor mijn kleinzoon.
- werken met rimpelelastiek
- mijn uitdaging is soms om "er eens aan te beginnen"...
- Mijn uitdaging voor deze zomer is geĆÆnspireerd op het vierde seizoen van The Great British Sewing Bee. In de eerste aflevering moesten de deelnemers een T-shirt ontwerpen uit stof met streepjes. Ze moesten over de bias knippen zodat de schuine lijnen pijlen zouden vormen. Ik ben er vooral weg van, omdat je op deze manier de stof er helemaal anders uit kunt laten zien. Voor mij zit de grote uitdaging in de lijnen heel precies laten uitkomen op punten.
- halsboord bij tricot 't shirt of kruippakjes
- Mijn uitdaging voor de zomer: een jurk voor mezelf.
- Maar deze zomer wil ik absoluut leren hoe ik op een fatsoenlijke manier een armbeleg van een mouwloze jurk/top moet afwerken
- paspelzakken
- Ik heb twee meter mooie mantelstof liggen, en ik heb een manteltje waar ik dol op ben en dat ik dus wel zou willen namaken. ik wil het alleen niet uit elkaar halen want het is mijn favorietje. dus het patroon zelf uitknobbelen is een absolute uitdaging.
-  maar wat ik nog nooit durfde was voor mezelf eens iets maken in een duur stofje (ala Lotte Martens) omdat ik er gewoon niet in zou durven knippen vrees is ...
- wat ik echt echt echt echt zou willen kunnen is men stof laten doorlopen.
- Ik heb afwerkingsvrees, geen idee of het woord bestaat, maar ik heb het. Ik heb een idee, zoek inspiratie op het net of naaiboekjes. 1x een patroon gevonden teken ik het vol goeie moed uit, neem het over op mijn stof, tot hier toe gaat het goed. Ik naai, volg mooi de instructies en als de laatste hand er moet aan gelegd worden, dan breekt precies het mij het koudwatervrees uit en stop ik, en beland het op de hoop.
...

Er werden ook tips gegeven, ga zeker eens lezen! Het fijne is ook dat sommigen onder jullie eindelijk jullie naaidemonen echt aanpakten! Zo tof om elkaar te inspireren... 
Kijk bv. hier maar eens via Instagram:

MAAAAAR! De onschuldige hand van mijn jongste mocht helaas maar Ć©Ć©n naam trekken uit het stapeltje deelnemers! "Ik ben dol op een uitdaging! Ben momenteel bezig aan mijn tweede Ditte kleedje (16 patroondelen ;) ) en daarna ga ik nog een tweede Dorothy day tripper tas maken, lekker moeilijk maar daar hou ik dus wel van. Goh, waarmee wil ik mezelf uitdagen? ik heb twee meter mooie mantelstof liggen, en ik heb een manteltje waar ik dol op ben en dat ik dus wel zou willen namaken. ik wil het alleen niet uit elkaar halen want het is mijn favorietje. dus het patroon zelf uitknobbelen is een absolute uitdaging. ik ga daar wel de nodige hulp voor inschakelen en tijd voor uittrekken. voorlopig schuif ik dit nog even voor me uit!
Jubilee strings vind ik een erg mooi stofje. misschien de honey blouse van LMV :) met rimpelband ipv knoopstukjes?"

 
Proficiat Johanna!!! Stuur je me een bericht???

Zo, op naar een volgende uitdaging! Keep up the good work!
Naaisgroetjes van TinneV

9 opmerkingen:

 1. Mijn summer challenger mislukt denk ik wel. Ik wou een jurk voor mezelf maken, maar door een heleboel anderen plannen, kwam het er nog niet van. En ik zie het ook niet meer gebeuren voor het einde van de zomer. Te veel andere naaiplannen met een deadline op de lijst gezet.
  Leuk om te lezen dat er aantal toch in hun challenge geslaagd zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zweer bij een sewing gauge, dat is gewoon zo makkelijk - en als je dat uit de handen van je kinderen kunt houden gaat dat ook een leven lang mee ;).
  Oef zeg, content dat mijn woorden je de courage gaven om door te bijten. Geen idee of ik je ook zei om stickvlies te gebruiken, want dat maakt het nog makkelijker om te tornen, als het nodig zou zijn. Maar hƩ, vuistje en al, goed bezig! #ikmoetnogbeginnen #desummerisnogmaarbezig #yeswecan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet echt op zoek gaan naar waar ik er eentje kan vinden! Hoe staat het trouwens met jou zwembaar iets?

   Verwijderen
  2. Af en al vaak gedragen, had ik jaren vroeger moeten doen!

   Verwijderen
 3. proficiat aan de winnaar en aan al degene die al aan de slag gingen met hun challenge. Tinne super dat je knoopsgaten er op staan en ze zien er goed uit ook. Knoopsgaten heb ik nooit geen twijfels rond gehad en je kan ze inderdaad nog lostornen (zoals al eerder gezegd). Mijn duur stofje is er nog niet (maar ik heb het hier geschreven om mezelf uit te dagen hoor) Grappig vorig jaar koos mijn man een duur stofje voor zichzelf en daar had ik geen probleem mee. Voor mezelf ???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, maar dat gaat zoooo goed komen! Met jouw talent šŸ‘ŒšŸ’Ŗ

   Verwijderen
 4. Ik was op reis!!! Dus ik had het gemist :) maar ik ben superblij :)

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!