donderdag 26 mei 2016

Een heleboel eerste keren: zoals een eerste zelfgemaakte rok...

Ik vond mijn eerste zelfgemaakte kledingstuk (een rok) bij mijn eerste naaijuf:  Tilly Walnes! Ik had geen face to face gesprekken met haar. Ze communiceerde met me via haar boek: "Love at first stitch". Dankzij dat boek zette ik mijn eerste noemenswaardige naaistappen (zie ook mijn broekentip). Je eerste ervaring vergeet je niet en ik ben good old Tilly dankbaar voor haar hulp. Mijn naaizelfvertrouwen steeg al meteen na onze eerste ontmoeting.


De rok in kwestie heet "Delphine" en is een A-lijntje mét blinde rits. De paspel verzon ik er zelf bij. Aangezien ik geen naailes volg, stippel ik mijn eigen "leertraject" uit en foefel ik zoveel mogelijk "leerkansen" in mijn naaiprojecten.

Omdat Delphine paspelloos is, ging ik hier en hier piepen om te weten hoe ik de paspel netjes kon verwerken in de rok en hoe dat dan zat met de blinde rits...  Want dat het met een blinde rits én paspel toch allemaal wat complexer werd, daar stond ik pas bij stil toen ik volop aan de slag was... Het is dus niet Tilly's schuld dat ik ook nog andere hulp nodig had. Ik had me maar aan haar eenvoudige rokpatroon moeten houden!

Wou je al lang iets voor jezelf maken? Als je snel bent kan je dit weekend nog in je perfect passende zelfgemaakte rok rond flaneren. Haast je, want zondag is het blote benen weer alweer voorbij...
(Vergeet ook niet de give away!)

Patroon: Delphine uit Love at First Stitch

Succes!
Naaisgroetjes TinneV
(Wat was jouw eerste naaiproject voor jezelf?)

16 opmerkingen:

 1. Ik ben content dat je toch voor het paspel ging, het geeft echt de finising touch aan de rok. Ik heb er eigenlijk nog nooit bij stil gestaan hoe dat bij een rits moet. Ik zou denk ik het draadje in het paspel afknippen waar dat het aan de rits bevestigd wordt, zodat het niet te dik is. Maar verder dan dat kom ik momenteel niet :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet bekennen dat mijn t-shirt er normaalgezien over hangt ;-)

   Verwijderen
 2. Voor mij was het een vrijwel identieke rok. Maar dan met behulp van het rokjesboek van madame zsazsa. De rok 'stak' vrijwel direct de oceaan over...http://whencirclemeetsline.blogspot.nl/2015_07_01_archive.html Ik glom van trots over mijn zeker niet perfecte rok....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wat leuk!! Mijn eerste naaiproject was ook een A-lijn rokje met paspel en blinde rits!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk dat ook jij je eerste naaisels eert :-))).
  En wat voor een naaisel, met paspel én blinde rits, ja watte ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Great minds enzo he ;-). En ja, wat een lef he:-),maar ik ga iets verklappen, alleen aan jou he, sindsdien deed ik geen één blind rits meer. Ook geen andere trouwens...:-))

   Verwijderen
 5. tof hé zo'n eerste rokje en dan nog met zo'n mooie naam ;-). Ik krijg spontaan zin om mijn eerste rokje nog eens aan te trekken volgende week

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doen! ik krijg vooral zin in nog veel meer rokjes te maken... maar die berg projecten die ik eerst af wil, is nog zo hoog ;-)

   Verwijderen
 6. Mijn eerste naaisel was een rok met springplooi vooraan. Ik weet het nog goed (al is het al een 45tal jaartjes geleden). 't Was in een bruin pied de pouleke. Zonder patroon, gewoon geknipt en gepast. Ik heb het spijtig genoeg niet meer(zou er trouwens ook niet meer in passen) Wel spijt dat ik het weg gedaan heb - 't zou over 10 jaar keiretro zijn voor één van mijn kleindochters😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oh, jammer! dat had ik wel eens willen zien ;-) Die retro bedenking maak ik me dus steeds als ik iets wegdoe uit mijn klerenkast...: "misschien wordt dit ooit wel gegeerd". maar ja, je kan ook niet alles bijhouden eh? of wel, OmaBea ;-)?

   Verwijderen
  2. Je kan idd niet alles bijhouden - zou de opruimcoach niet gelukkig mee zijn 😭

   Verwijderen

Bedankt voor je reactie!