dinsdag 8 augustus 2017

Een pleidooi voor de "Just cut it" houding! Mijn resultaat: een verjaardagsjurk...

Ik ben benieuwd naar welk soort naaister jij bent: houd je je strikt aan een patroon en patroonbeschrijving of knip en stik je er lustig op los met een "we zien wel of het lukt"-gevoel? Ik kom beide varianten in mijn IRL en virtuele leven tegen maar lees/hoor ik toch vaak over "schrik om te knippen in die mooie stof" en "ik durf er niet goed aan beginnen"... 

Ik zou mezelf als een "ambivalente" naaister omschrijven: ik kan enerzijds lang aarzelen en onzeker zijn voor ik bepaalde technieken durf toe te passen (zie vb. hier) en anderzijds knip ik dapper in mijn kostbaarste stoffen met het gevoel: "Wat heb ik te verliezen?". Tot nu toe won ik vooral en daarom wil ik ook jou stimuleren om gewoon te doen: "Just cut it!". 


Om de drempel te verlagen, kan je bijvoorbeeld beginnen met een gepersonaliseerde (als in "zelf op maat gemaakte") eenvoudige jurk... Volgens mij kan daar nauwelijks iets mee misgaan... Dat is althans mijn ervaring... Gebruik je een goedkope stof voor een testexemplaar hoef je nog minder te vrezen ;-).
Denk op voorhand na over wat je wil bekomen en wees niet al te ambitieus. Soms is less more... Zeker bij mooie stoffen...


Vertrek van een basispatroon waar je veel kanten mee uit kan. Zelf val ik telkens terug op dit gratis te downloaden patroon dat ik op een blauwe maandag dapper tekende.
En dan, en echt, zo eenvoudig kan het soms zijn, begin je er gewoon aan:
- Wil je een ruimer vallende jurk: knip het patroon ruimer te beginnen vanaf de oksels.
- Wil je een meer gecentreerde jurk: versmal naar je taille toe en verbreed daarna terug.
- Wil je onderaan smaller: versmal onderaan.
- Wil je koordjes in de mouwen, knip je mouwen door, voeg extra naadwaarde toe en maak tunneltjes...
- ...
- Je kan ook mixen en matchen: je combineert verschillende patronen en laat deze op elkaar aansluiten.

Zie je, er zijn oneindig veel mogelijkheden om een jurk aan je eigen eisen en lichaam aan te passen!

Ik illustreer met de verjaardagsjurk die ik voor mijn moeder maakte. In mijn stoffenwalhalla (lees: mijn eigen, ahum, goed georganiseerde stoffenkast ;-)) koos ze een soepele crêpe uit de Lotte Martens collectie. Kan je ze ongelijk geven ;-)?
Omdat de stof zo zacht valt, had ik een losser exemplaar met een taille maken voor ogen... Ik wilde immers lijnen creëren. Ik zag meteen ook een watervalhals om het geheel nog meer  te laten "vloeien". Het eindresultaat brandde al op mijn netvlies ;-).

Mijn vertrekpunt was de Roman Tunic en een watervalhals T-shirt uit een tijdschrift (hier gebruikte ik dat patroon ook al) (om zelf een watervalhals te tekenen: zie deze tutorial van Babarum).
Het patroon van de jurk verbreedde ik een stuk omdat de soepele stof dan heerlijk kon vallen en om voldoende rimpeling te bekomen in het lijfje en de rok.


Het lijfje van de watervalhalstop is smaller dan het lijfje van de jurk maar ik wilde de aangeknipte mouwen van de jurk behouden. Dat was even improviseren en zweten ;-):
De top integreerde ik in in het bovenlijfje van de Roman Tunic door deze er in het midden op te leggen. De schouders van de top liet ik aansluiten op die van de jurk. Omdat ik geen patroonkennis heb, was dat à l' improviste. De mouwen knipte ik voor alle zekerheid behoorlijk ruim zodat ik ze gewoon kon afspelden tijdens het passen!
Dat lukte wonderwel... Toevallig had ik een mouwtje "met een inkeping" (geen idee of het een officiële naam heeft) gecreëerd.Vriendinnetje Tine, met veel geduld, werkte deze voor mij af met een biais ;-), het was namelijk "een soort van" deadlineproject en er waren nog andere dingen te doen :-).
In de taille gebruikte ik deze mega gemakkelijke elastische rimpelband! Het blijft voor mij een erg handig hulpmiddel!

Het eindresultaat mag er volgens mij wel zijn. Ik ben natuurlijk bevooroordeeld ;-) maar mijn mama straalde in elk geval in haar jurk!

En, krijg jij ook zin om begane paden te verlaten en te gaan voor "just to cut", doe je het al of blijf je toch maar liever dicht bij je patroon? 


Naaisgroetjes van TinneV

8 opmerkingen:

 1. Ik durf al eens patroontjes een klein beetje aanpassen voor mijn dochter met een pasteitje hier of daar erin of wat opties combineren.
  Wat tassen betreft heb ik minder schrik om aan te passen. Dat past immers altijd he ;-)
  Voor volwassenen naaien? Zeer zelden, met veel schrik in het hart and zeer braaf het patroon volgen. Er is nog werk aan mijn just cut it houding.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel, maar dat heb ik dus met tassen se! Daar heb ik allerminst een "just cut it"-houding bij... de tassenanatomie heb ik nog niet genoeg door...

   Verwijderen
 2. Heel goed zo'n houding! Deze jurk is in ieder geval goed geslaagd! Ik word er ook steeds beter in om gewoon maar te beginnen. Stof in de kast is ook maar gewoon...stof...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig kleedje. En... hier en daar een eigen touch toevoegen...dat moet kunnen... Zijn dat niet de real ones ?😋

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mag mijn mening misschien ook wel zeggen ,over je moeders jurkje
  Vind dat de hals,wat ze een watervalhals tegen zeggen,niet zo geslaagd.
  Vind sowiezo zo,n hals nooit mooi vallen.
  Ziet wat rommelig uit.Zo komt dat op mij over..
  Sorry ervoor,als jullie dat niet zo vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tuurlijk mag je je mening delen ;-). Persoonlijk houd ik wel van wat rommelig maar dat is voor iedereen anders he!

   Verwijderen

Bedankt voor je reactie!