donderdag 6 april 2017

De Liz Jurk uit La Maison Victor (een beetje) in katoen.

Collegabloster Stella naait vooral graag ;-). Schrijven is minder haar ding maar ze heeft zo'n toffe ideetjes dat ik deze wel met jullie moet delen.


Stella had eens twee stofjes. Het ene tricot, nl. een gerecycleerde jurk, het ander katoen, nl. een prachtig bijpassende fris en fruitige katoenen poezenstofje. De Liz Jurk uit La Maison Victor stond op haar to-do-lijst en deze stoffen leken haar perfect! Klein detail: het patroon is gemaakt voor een stretchstof... Stella is van geen kleintje vervaard dus paste in een handomdraai de werkwijze aan zodat de rok toch uit katoen gemaakt kon worden. 

Interesse in haar aanpassingen? 
- De rek verving ze door smockwerk. Stella wordt zen van smocken!

- Ze zette eerst boven- en onderkant van voor- en achterpand aan elkaar.
- Daarna zette ze de mouwen in...
- en smockte deze...

 - ... gevolgd door het dichtstikken van één van de zijnaden. 
- Vervolgens smockte ze voor- en achterpand in één keer...
- ... en naaide ze de andere zijnaad dicht. 

Smocken doe je door de onderdraad te vervangen door elastiek (in dit geval rode "elastic sewing thread van Prym"). De goede kant van de stof leg je bovenaan en je stikt rechte lijnen met een lange rechte steek (4,5 of 5). Stella's naaimachine (Husqvarna Viking) regelt de spanning automatisch. 
- Voor het smocken van de rok: Stella stikte eerst over de naad (daar waar rok en shirt aan elkaar gezet zijn), dan 1 cm erboven (dus over de rode tricot maar deze zou ze een volgende keer weglaten) en dan 4 keer telkens 1 cm naar beneden. Houd er bij smock rekening mee dat de draad sneller terug loskomt dan gewone draad en je deze dus goed moet vastzetten!

 - Voor het smocken van de mouwen: Stella startte 0,5 cm van de onafgewerkte zoom en draaide zo een dikke halve cm verder van de het vorige stiksel verder rond tot ze drie keer rond was geweest. Ook hier zette ze de draad stevig vast! 

Dankzij zuinig knipwerk kreeg ze uit de poezekesstof ook nog een rimpelrokske... Voor de werkwijze kan je in een vorige post terecht!
Naaisgroetjes van Stella en TinneV!

8 opmerkingen:

 1. Ahhh leuk! Sweet memories aan dit (veel gedragen ❤) projectje!!
  http://multivroon.blogspot.nl/2014/04/van-een-t-shirt-en-een-lap-stof.html

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ooooh! Wat een mooie stoffen! Helemaal fan van de combi! En ja, idd, dat smocken... Moet ik dringend precies toch ook nog eens doen!Compagnie M heeft daar zo'n leuk patroontje voor ;-)!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi! Ik moet nodig weer eens smocken. Zo'n leuke techniek!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super schattig - Ik moest wel even zoeken naar de poesjes. Ze zitten goed verstopt tussen de bloemetjes.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!