woensdag 4 januari 2017

"Roman Tunic" for girls

Toen ik een heel eenvoudig te maken jurk tekende, was ik me er nog niet bewust van hoe simpel het is om het patroon aan te passen! Het is perfect haalbaar er een (kleine) meisjesmaat van te maken, zelfs zonder kennis van patroontekenen:
- Maak de halsopening zo groot of klein als je zelf wil.
Opm: Knip voor een eerst/proef versie niet te enthousiast. Pas de jurk op je modelletje en knip dan de hals zo breed en diep je wil. Doe dat maar aan één kant ( dus vanaf de schoudernaad tot middenvoor- en -achter) om na het passen symmetrisch verder te knippen door de jurk dubbel te vouwen. Zo vermijd je een schots en scheve halsopening.
Houd er rekening mee dat je naadwaarde moet overhouden.
- Versmal de mouw onderaan tot aan de oksel.
- Versmal voor- en achterpand onder de oksel (reken bij een niet rekkende stof enkele centimeters meer dan de borstomtrek om de jurk aan te krijgen).
- Zorg de mouw onderaan doorloopt naar de rest van het voor- en achterpand.
- Verkort lijf- en rokdeel.
- That's it!

Om de stap naar zelf je patroon aanpassen te verkleinen, vind je HIER de patroondelen voor de onderstaande jurken (de maten van de modelletjes staan er bij vermeld). Op basis van deze patronen en de patronen van de damesjurk, is het echt niet moeilijk om de maat die je nodig hebt zelf te construeren.

Enkele voorbeelden: 

- Voor mijn 9-jarige dochter Noor versmalde ik de kleinste damesmaat van het damespatroon (maat 36-38) met in totaal 6 cm in de breedte (3cm links en rechts en aan de mouw), en 3 cm onder de oksellijn) voor een aanpassende versie in tricot. 


- Voor deze versie voor Noor versmalde ik met slechts 2 cm en verwerkte ik een rekbare rimpelband in de taille. (meer info in dit blogbericht: HIER)


Verder verlengde ik de mouw met zeker 4 cm. Ik plooide eerst een zoom 3 cm naar binnen en daarna terug 1,5 cm terug naar buiten. 


Maten Noor:
- Borst: 66cm
- Taille: 59cm
- Heup: 79cm
- lengte: 1m52

- Voor het 5-jarige nichtje deed ik er nog eens 6 cm extra af (dus telkens 3 cm links en rechts) aan het rokdeel en de zijkant. De mouw en de halsopening behield ik omdat ik werkte met katoen.

Maten Klara:

Borst: 58cm 
Taille: 56cm 
Heup: 57cm


In de Kringwinkel vond ik pas enkele meters baalkatoen voor geen geld. Deze stof komt heel goed van pas om een proefjurkje te maken. Zo verpruts je geen kostbare stof... Als ik nog eens wat tijd vind, zet ik de patroondelen voor een kinderjurk zeker online. Wil je zelf al wat experimenteren? Laat dan even weten, wat je deed om de jurk te laten passen! Stuur zeker ook foto's door, tag me op Facebook (Naaisgerief Naais of Tinne Vansand) of op Instagram (Naaisgerief).

Hier vind je het bericht met de patroondelen voor de damesjurk: Roman Tunic.Naaisgroeten van TinneV

8 opmerkingen:

 1. vanwaar komt de stof met de bomen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Awel, geen enkel idee eigenlijk... Ik zou niet meer weten waar ik deze kocht...

   Verwijderen
 2. Dat zijn leuke jurkjes geworden, vind ook beide stoffen erg leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik las je post, ging op zoek naar de 'originele' Roman Tunic en ben verkocht! Precies het model jurk dat ik graag zie. Heb hem zojuist uitgeprint en ga hem zeker maken. Als het goed lukt maak ik hem misschien ook nog wel voor mijn twee dochters. Dank voor dit geweldige patroon!

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!